Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
12 volt netwerk naast 220

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> De Huiskamer

Is een 12 volt netwerk handig? Voegt het iets toe?
Ja
53%
 53%  [ 7 ]
Nee
38%
 38%  [ 5 ]
Als het er al was, zou het handig zijn
7%
 7%  [ 1 ]
Totaal aantal stemmen : 13

Auteur Bericht
JoPiDo



Geregistreerd op: 7-7-2007
Berichten: 72

BerichtGeplaatst: Wo 29 Apr 2009, 17:50    Onderwerp: 12 volt netwerk naast 220 Reageer met quote

Is het geen goed idee om een 12 volt netwerk aan te leggen naast het bestaande 220 volt netwerk?

Dat je LED-verlichting en alle opladers voortaan verplicht op 12 volt laat werken, zodat je ze direct in het 12 volt netwerk kunt pluggen?

Uiteraard snap ik dat het ondoenlijk is om alle huizen opnieuw te bekabelen voor een 12 volt netwerk, maar het is een gedachte.

Vraag (of discussiepunt) is dus:

Is het handig als er naast het 220 netwerk nog een netwerk met 12 volt zou bestaan?


Laatst aangepast door JoPiDo op Wo 29 Apr 2009, 18:10, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 29 Apr 2009, 18:03    Onderwerp: Reageer met quote

Je kunt er een poll bijplaatsen om te testen wie zoiets zou willen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
JoPiDo



Geregistreerd op: 7-7-2007
Berichten: 72

BerichtGeplaatst: Wo 29 Apr 2009, 18:11    Onderwerp: Reageer met quote

gefixt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 29 Apr 2009, 19:00    Onderwerp: Reageer met quote

Je hebt bij 12V nogal snel last van spanningsval over kabels.
dus ik vind het niet zo een goed idee :p.

Wel heb ik hier op mijn werk bureau een oude omgebouwde pc voeding staan waar van alles aanhangt dat op 12v werkt. Maar die kabels blijven natuurlijk beperkt.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Gompy



Geregistreerd op: 28-10-2007
Berichten: 559
Woonplaats: Alkmaar

BerichtGeplaatst: Do 30 Apr 2009, 1:11    Onderwerp: Reageer met quote

stynus schreef:
Je hebt bij 12V nogal snel last van spanningsval over kabels.
dus ik vind het niet zo een goed idee :p.


Als je een ringleiding legt heb je daar al veel minder last van en je draaddikte hoeft minder dik te zijn.
Intressanter is om bv met zonnepanelen en accu's een 12 Volt leidingwerk aan te leggen ipv terug te voeden in het net.
Hierdoor maak je optimaal gebruik van de opgewekte energie.
Appart een 12 Volt installatie maken dmv een 220 Volt voeding is onzin, niet alles werkt op 12 Volt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Rob RD
Gast





BerichtGeplaatst: Ma 5 Okt 2009, 19:15    Onderwerp: Reageer met quote

Er zijn dus nog meer mafkezen zoals ik...

Ik ben een 12V netwerk aan het maken voor de tuin-en-huiskamerverlichting.
Ik betrek die 12 V uit accu's die ik oplaad in de auto, een heel gesleep als het zover is. Als het zover is, want er staat een 2500 ah aan UPS-accus en die ben ik voorlopig nog aan het leegtrekken.
De opzet is om de energierekening een beetje te minimaliseren. Opladen is in m'n bedrijfsauto gratis.
Naar boven
Arjan
Site Admin
Site Admin


Geregistreerd op: 24-7-2002
Berichten: 702
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: Ma 5 Okt 2009, 21:32    Onderwerp: Reageer met quote

Opladen in een auto kost ook brandstof, dynamo draait zwaarder oid...
Toch?
_________________
Condensators? Kan je dat eten?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Ma 5 Okt 2009, 22:44    Onderwerp: Reageer met quote

Maar als je werk die brandstof betaald kost het je niks. Ik vermoed dat Rob RD dat bedoeld.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Arjan
Site Admin
Site Admin


Geregistreerd op: 24-7-2002
Berichten: 702
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: Ma 5 Okt 2009, 23:27    Onderwerp: Reageer met quote

Dan nog sjouw je een breuk, er gaat misschien 1 kwh in een accu, is 20 cent..
_________________
Condensators? Kan je dat eten?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Rob RD
Gast





BerichtGeplaatst: Di 6 Okt 2009, 16:32    Onderwerp: Reageer met quote

Neeneeneeej... dan zou ik het niet doen.

Setje accu's is 4,8 kwh (2*200Ah~12\V) en ik heb er een soort brancardwagentje voor bedacht zodat ze zó m'n auto inkunnen.
Ik rij zo godsgruwelijk veel dat die 4,8 kWh niet in het benzineverbruik merkbaar is, na enkele uren zijn die accu's vol en dan is de belasting op het boordnet ook weg.

Een setje accu's gaat nu zo'n 6 tot 8 dagen mee
Naar boven
Arjan
Site Admin
Site Admin


Geregistreerd op: 24-7-2002
Berichten: 702
Woonplaats: Eindhoven

BerichtGeplaatst: Di 6 Okt 2009, 16:37    Onderwerp: Reageer met quote

4,8 kWh kost het om op te laden (bij efficentie van 100%) maar al die kilo's een hele week mee sjouwen kost nog veeeeeeeeel meer aan vermogen....
_________________
Condensators? Kan je dat eten?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
smd_lover
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 24-3-2009
Berichten: 1577
Woonplaats: prov Groningen.

BerichtGeplaatst: Di 6 Okt 2009, 17:33    Onderwerp: Reageer met quote

Shocked
Die 5 kWh moet ergens vandaan komen, wel degelijk scheelt dat op het brandstofverbruik.
Het is diefstal van je baas. En zeer milieuonvriendelijk vanwege het gebruik van accu's, het slechte rendement van een brandstofmotor+dynamo en het slechte rendement van een accu.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Rob RD
Gast





BerichtGeplaatst: Di 6 Okt 2009, 20:01    Onderwerp: Reageer met quote

smd_lover schreef:
Shocked
Die 5 kWh moet ergens vandaan komen, wel degelijk scheelt dat op het brandstofverbruik.
Het is diefstal van je baas. En zeer milieuonvriendelijk vanwege het gebruik van accu's, het slechte rendement van een brandstofmotor+dynamo en het slechte rendement van een accu.

Bovenstaande neem ik zeer hoog op, je beschuldigt me van diefstal en dat pik ik niet! En dat terwijl het op alle manieren intern geregeld is omdat ik een omvormer aan boord heb.
Ik rij een groen label auto, een Prius laad zijn accu's ook fossiel op en is toch een van de milieuvriendelijkste autos.
Naar boven
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> De Huiskamer Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO