Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
am modulatie vraag
Ga naar Pagina 1, 2, 3  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF
Auteur Bericht
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 13:55    Onderwerp: am modulatie vraag Reageer met quote

Ik heb het volgend schema op de site gevonden en wou dit eens namaken. nu heb ik voor mijn spoel ipv 0,75 mm^2 , 0,8mm^2. Zelf denk ik dat dit niet zoveel uithaalt, maar ik wou toch maar eens zeker zijn.Gaat dit mijn frequentie hard beïnvloeden?

Ik was van plan om 3 wikkelingen te nemen en de lengte van de spoel op 1,3 cm te houden.

mvg,

péé





videozender.JPG

videozender.JPG - 12071 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 14:44    Onderwerp: Reageer met quote

Nee, de draaddikte heeft geen invloed op de zelfinductie van een spoel. Alleen de diameter, lengte, en de permeabiliteit van het "medium" .
de formule is nl mu *n^2*a / l.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 16:19    Onderwerp: Reageer met quote

ik ben het weer. Ik had de schakeling gemaakt en ze werkt niet. Nu ben ik gaan zoeken naar het probleem en nu zie ik dat die mannen van de winkel geen potmeter van 470 ohm hebben gegeven maar 1 van 50 ohm. nu heb ik hier bij mij nog een trimmer van 1K liggen. zou ik die gebruiken of gaat dit niet nauwkeurig genoeg zijn. ( Ik veronderstel dat die trimmer voor de DC instelling dient. klopt dit?)

mvg,
peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 16:36    Onderwerp: Reageer met quote

Die 470 ohm heeft twee doelen.
Een is om de stroom in te stellen van de eindtrap op ongeveer een mA of 8
Het andere doel is om de zaak te moduleren.
Met de potmeter stel je de modulatie diepte in.
Wanneer je een potmeter van 1Kohm hebt plaats er dan nog een weerstand van 1k aan parrallel dan heb je voor dc 470 ohm en om te moduleren kun je de zaak toch nog wat regelen.
Wanneer je de zender niet kunt vinden op de tv. kun je eens proberen de spoel wat in elkaar te drukken of iets uit elkaar te trekken om de frequentie te veranderen zodat je de zender als nog kunt vinden op de tv.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 16:41    Onderwerp: Reageer met quote

dank je wel. ik ga het direct proberen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 17:43    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb heel ff beeld gehad toen ik de spoel aan het bewerken was. vanaf ik de spoel vastneem zie ik wel dat ik het beeld(frequentie) aan het wijzigen ben, maar zodra ik het loslaat valt het beeld weg. Ik moet wel zeggen dat ik geen binnenhuis antenne ter beschikking heb en ik gewoon een ijzeren kapstok een beetje bewerkt heb. Laughing

nog enige suggesties?

het werkt in ieder geval wel op de spoel na.
groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 18:26    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer ik aan de antenne kom, zie ik soms ook beter beeld. kan dat zijn dat mijn antenne niet goed genoeg is. nu heb ik een gewone draad die ongeveer 10 cm lang is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 24 Feb 2005, 19:14    Onderwerp: Reageer met quote

Om de zaak goed te krijgen moet je eigenlijk de complete zender in een blikken doosje bouwen. De lengte van de antenne moet je 1/4 golflengte maken.
En de trimmer regel je dan af met een plastic of houten draaidingetje, nooit met een metalen schroevedraaiertje.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 16:28    Onderwerp: Reageer met quote

heb ik ff paar vraagjes over..

waarom trimmer nooit instellen met ijzeren schroevendraaier
en wat houd een 1/4 antenne in en hoe maak je die
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 16:49    Onderwerp: Reageer met quote

De trimmer is een onderdeel van de afgestemde kring samen met de spoel.
Wanneer je met een metalen iets in de buurt komt of zelfs een komponent raakt dan doet dit mee als capaciteit.
Stem je nu af met dat metalen ding, en je vindt de zender dan denk je dat je klaar bent. Haal je nu het metalen ding weg dan veranderd de capaciteit.
Wanneer de capaciteit veranderd, veranderd ook de frequentie, en je bent de zender weer kwijt.
Dat regeld niet gemakkelijk af.
Wanneer je nu een houten of plastic schroevendraaier neemt en je regeld af dan blijft de frequentie op die plaats staan of je nu wel of geen afregel ding in de buurt hebt.
Snelheid van het licht gedeeld door de frequentie is de golflengte waarop je dan gaat zenden.
Voorbeeld: stel dat je op 100 MHz wil gaan zenden. De golflengte van 100 Mhz is 300.000.000 / 100.000.000 = 3 meter.
1/4 golflengte is dus 3.00 meter / 4 = 75 cm.
Voor 100MHz heb je dan 75 cm nodig voor een 1/4 lambda antenne.
(lambda is golflengte)
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 19:40    Onderwerp: Reageer met quote

Shocked


oke..ik wil op de 100 Mhz ( stel je voor )
dan wil ik een dipool antenne maken..is die lange radiaal dan 75 cm of licht dat aan mij?
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 19:44    Onderwerp: Reageer met quote

en wat betreft die trimmers aanraken..daar heb ik ervaring me Laughing
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 19:56    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je een dipool antenne gaat maken dan is elke zijde 75 cm.
Een dipool antenne is dus 1,50 m breed. 1/2 lambda dus.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Za 26 Feb 2005, 22:39    Onderwerp: Reageer met quote

en hoe zit het dan met die kleine dipool
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Zo 27 Feb 2005, 11:48    Onderwerp: Reageer met quote

sorry..ik bedoel die kleine radiaal op een dipool antenne
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
gerrit



Geregistreerd op: 14-9-2004
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Di 1 Mrt 2005, 20:11    Onderwerp: Reageer met quote

als je die antenne aansluit heb je toch 2 aansluit draden he(coax)? de ene gaat dan naar de antenne dat is aangegeven maar waar gaat die andere die terug komt van de antenne naar toe? naar de negatieve pool?

groet
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gerrit



Geregistreerd op: 14-9-2004
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Do 3 Mrt 2005, 21:51    Onderwerp: Reageer met quote

ik had nog enkele vraagjes:

1)ik zie dat er op het plannetje een regelbare condensator van 22pf staat. Zou iemand daar een beetje meer toelichning over kunnen geven?
waarvoor dient hij?

2) en er staat een condensator op van 4u7?
wat is die 4u7 juist de waarde ja maar ik kan hem niet lezen. Confused

groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 4 Mrt 2005, 8:38    Onderwerp: Reageer met quote

Wat die coax kabel betreft heb je het goed. De afgeschermde kant van de kabel zit aan de 0 volt.
Er trimmer is een regelbare condensator. Wanneer je de afstemfrequentie wil veranderen kan dat op 2 manieren. Je kunt de zelfinductie aanpassen (de L) of je past de condensator aan (de C) . In zoeen geval is het makkelijker om de C waarde aan te passen. 4u7 betekend 4,7 uF, dit is gewoon een andere schrijfwijze.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gerrit



Geregistreerd op: 14-9-2004
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Za 5 Mrt 2005, 20:40    Onderwerp: Reageer met quote

a oké,

Ik zag in dit topic:
http://www.lux-mundi.nl/EF/viewtopic.php?t=725&highlight=usb+zender

dat je de componenten op een een koperen plaatje soldeerde moet dit?
Is het mogelijk om ze gewoon op een kunststof printje te solderen?
En ik las ook dat het bouwen van een koperen doosje rond de zender bevorderend is voort VHF singaal is dat zo?
En heb je nog andere tips om het singaal zo zuiver mogelijk te zenden en ontvangen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 5 Mrt 2005, 20:48    Onderwerp: Reageer met quote

Je hoeft de zender niet op een koperen plaatje te solderen hoor, op een geetste printplaat mag dat ook.
Dat alles in een afgeschermt doosje moet komt omdat anders de afstemming verloopt wanneer je met je handen in de buurt komt of de zender ergens ligt en je loopt erlangs.
De capaciteit ten opzicgte van de aarde veranderd wanneer er iets in de buurt komt.
Wanneer alles in een metalen doosje zit en dit doosje zit aan de 0 dan "ziet" de zender de buitenkant niet meer, en alles is dan stabieler.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
gerrit



Geregistreerd op: 14-9-2004
Berichten: 31

BerichtGeplaatst: Wo 9 Mrt 2005, 21:07    Onderwerp: Reageer met quote

ik heb al de onderdelen gekocht maar die regelbare condensator van 22 pF heeft drie pootjes en op het plannetje zijn er maar 2 aangegeven?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 10 Mrt 2005, 8:58    Onderwerp: Reageer met quote

Als je dan goed kijt zie je dat de twee overliggende pootjes aan elkaar zitten, en het tussenliggende pootje de andere is.
3 pootjes is steviger en buigt niet om als je eraan komt.
Wanneer je gaat monteren dan moet je de twee aan elkaar liggende pootjes als "koude" kant gebruiken.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Do 10 Mrt 2005, 11:14    Onderwerp: Reageer met quote

welke transistor moet in die schakeling
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 10 Mrt 2005, 11:38    Onderwerp: Reageer met quote

BFY90 ??
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
zenderbouwerkloosterhaar



Geregistreerd op: 10-6-2004
Berichten: 105
Woonplaats: kloosterhaar

BerichtGeplaatst: Do 10 Mrt 2005, 22:36    Onderwerp: Reageer met quote

kheb het al gevonden

Voor de transistor zou ik een 2N2222 gebruiken, BC108 BC546 e.a.

ennuh..
die video ingang..
bij andere zendertjes voor de fm..( ongeveer hetzelfde opgebouwt )
zit de modulatie op het midden van die twee weerstanden van 10k ohm
kun je dat met deze video zender ook doen..dan heb je beeld en geluid
_________________
werken is mien hobby
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2, 3  Volgende
Pagina 1 van 3                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO