Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Eindwerk: Auto op afstandsbediening
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF
Auteur Bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Ma 21 Mrt 2005, 21:53    Onderwerp: Eindwerk: Auto op afstandsbediening Reageer met quote

Hey,

Aangezien ik hiervoor al eens verder geholpen dacht ik dat jullie me bij deze ook eens konnen verder helpen. Ik ben namelijk bezig aan mijn eindwerk. Nu wou ik een auto op afstands bediening besturen via de computer. Dus eigelijk de afstandsbediening niet gebruiken, maar overschakelen op een eventueel µC programma, of bij voorkeur een computer programma. Nu de afstandsbediening zend een signaal uit van 27,145 MHz. Dat weet ik omdat het er achteraan opstaat. Zien jullie mijn eindwerk mogelijk? Of eigelijk toch niet?

Alle reacties welkom!

Dank bij voorbaat!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 9:17    Onderwerp: Reageer met quote

Ja hoor.
Je kunt de besturings functies van de rc zender best laten overnemen door b.v je paralelle poort of je compoort van je pc.
Geen probleem hoor. Wanneer je tussen de draden van je pc en je zender wat hf kernen plaatst dan is je storing ook weg.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 15:42    Onderwerp: Reageer met quote

En nu iets praktischer, want iedereen zegt altijd wel, ja via serieel of parallel is dit mogelijk. Maar HOE praktisch? Kan je me op de goede weg helpen?

Alvast bedankt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 16:00    Onderwerp: Reageer met quote

Dan zal ik eerst moeten weten wat je wilt.
Wat voor een zender heb je en welke functies wil je dan door de pc laten uitvoeren.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 16:57    Onderwerp: Reageer met quote

De afstandsbediening ziet er als volgt uit:


Zo zie je alle knoppen dus, 1 draaiknop voor naar rechts/links te draaien. 1 trekker met 2 standen, stand traag(zie display 50 op foto 3) en stand snel(zie display 250 op foto 4).


Daar zie je dus welke frequentie het is: 27,145 MHZ.


Dit is dus stand traag, zachtjes trekken aan de trekker.


Dit is dan stand snel, hard trekken aan de trekker.
Zo zit dat dus op foto 3 en 4

----------------------------------------

Wat wil ik nu? Die functies van vooruit(snel en traag) links en rechts via een computerprogramma besturen. Dat leek me een leuk eindwerk om te maken. Alleen heb ik wel wat hulp nodig bij de uitwerking. En jij lijkt me er *geschift Wink* veel van te kennen!

Dank op voorhand
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 19:51    Onderwerp: Reageer met quote

Ik kan je wel daarmee helpen, maar dan moet ik weten wat er achter die schakelaar zit waar jij je vingers aan vast hebt.
Ik moet weten wat dat voor een ding is. dan kan ik dat nabootsen met wat ic en die sturen we dan vanuit de pc.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 20:10    Onderwerp: Reageer met quote

OK, ik gooi het even open en neem er een paar foto's van!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 21:23    Onderwerp: Reageer met quote

Zoals beloofd...


Zo ziet het er gewoon intern uit!


Nog een fotoke


Hier zie je de trekker op 50km/u


Hier zie je de trekker op 250km/u


Hier zie je de achterkant van de printplaat. De 2 zwarte stukjes in die goot zijn de gas en de links/rechts switch OP het filpje is het duidelijk de werking!

http://termi.stabhoe.be/eindwerk/foto/afstandsbediening/werking.avi (Xvid Compressed)
Dit is een filpje van de werking van de afstandsbediening.
Links de verticale bar is de links/rechts switch.
Rechts de horizontale bar is de gas (traag/snel) switch.
De horizontale bar zorgt in totaal voor 4 mogelijkheden, 1 heb ik vergeten op de film, de stand achteruit! Dat is de trekker vooruitduwen, ipv trekken aan de trekker. Dit is slechts 1 stand. Deze trekhendel heeft dus 4 standen: achteruit - gewoon neutraal - Vooruit(traag) - Vooruit(snel)


Zoals ik het hier zie is het een schakelaar die contact maakt met een geleider. Wanneer je de schakelaar bediend schuift hij over de geleider en gaat dan bv naar het over een plaatje dan over geen geleidend materiaal over naar terug een geleidend materiaal wat dan een hogere snelheid inhoud.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 23 Mrt 2005, 9:12    Onderwerp: Reageer met quote

Termike,
Kun je een schetsje maken hoe die standen worden door verbonden door dat schuifschakelaartje?
voor 0km voor 50Km en voor 250Km.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Wo 23 Mrt 2005, 9:44    Onderwerp: Reageer met quote

Zal ik straks doen, ik zal proberen een mini schema op te stellen van de printbanen! met componenten. Moet je ook weerstandswaardes enzovoort hebben? Of is een ruwe schets(en het IC naam dat erop zit) voldoende?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 23 Mrt 2005, 10:07    Onderwerp: Reageer met quote

Probeer maar zo volledig mogelijk.Dat is altijd makkelijk.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Do 24 Mrt 2005, 2:35    Onderwerp: Reageer met quote

mat janssen schreef:
Probeer maar zo volledig mogelijk.Dat is altijd makkelijk.

Hmm is het niet zo, dat als je de weerstandswaarde wilt uitmeten met een multimeter, en je meet op klem 1 en klem 2, en dat de pootjes nog verbonden zijn met andere dingen dat je dan een verkeerde weerstandswaarde uitlezing krijgt? Of vergis ik me? Of maakt het niet echt uit...
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 24 Mrt 2005, 8:18    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je een schetsje maakt hoe die printsporen lopen met de weerstanden erbij en welke kleurkodes erop staan, dan heb ik genoeg.
Tevens moet ik ook weten welke kontakten het schuifje steeds doorverbind.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Do 24 Mrt 2005, 11:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ga mijn best doen om het allemaal vandaag af te kunnnen krijgen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Ma 11 Apr 2005, 11:26    Onderwerp: Reageer met quote

Dat mijn best doen voor alles die dag af te krijgen is dus serieus mislukt. Ik heb vanavond tijd om het wel verder af te maken. Maar moet je echt het volledige schema hebben? Of is et genoeg wetende aan welke pinnen van het IC de schuifschakelaars verbonden zijn?

Groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 11 Apr 2005, 11:31    Onderwerp: Reageer met quote

Alleen wat er allemaal en hoe het aan die schuifschakelaars zit.
De rest daar blijven we toch vanaf.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Do 14 Apr 2005, 13:55    Onderwerp: Reageer met quote

Dit is de print
waardes geef ik straks(vanavond) nog. Is dit duidelijk genoeg? Heb echt men best gedaan het zo duidleijk mogelijk te maken



R1= 200 kOhm, +/-5%
R2= 1500 Ohm, +/-5%
R3 = 680 Ohm, +/-5%
R5 = 47 kOhm, +/-5%
R6 = 6800 Ohm, +/-5%
R7 = 750 Ohm, +/-5%
R8 = 100 Ohm, +/-5%

C2 = 47µF / 16V
ZD1 = Zenerdiode vermoed ik (anode links, kathode rechts)

Nog info nodig? Ik laat het direct weten.
Groeten robin
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 16 Apr 2005, 18:15    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb niks meer nodig.Hier kan ik wel wat mee.Ik ga aan de gang, je hoort het nog wel.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 17 Apr 2005, 12:55    Onderwerp: Reageer met quote

Hier een probeersel hoe het zou kunnen. Ik ben er van uit gegaan dat je de paralelle poort van de pc gaat gebruiken.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





rc_afstand.GIF

rc_afstand.GIF - 10494 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Zo 17 Apr 2005, 21:15    Onderwerp: Reageer met quote

Kan je een beetje uitleg geven? Ben beetje in de war met je benamingen van de getallen en letters... Rechts is de schakeling, maar zend deze iets? neen toch, ik bedoel ik zie geen kristal ofzoiets? En links is de parallele poort connector op het printje denk ik? Correct me if I'm wrong!

Alvast SUPER bedankt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 18 Apr 2005, 7:26    Onderwerp: Reageer met quote

Aan de linkerzijde zie je een gedeelte van jouw controller.
Die dikke zwarte stippen zijn de vlakken waar de schakelaar overheen schuift, wanneer je aan een knop komt.
Ik heb daat letters bij geplaatst om die dingen een naam te geven.
Aan de rechter zijde zie je een 7 tal fetjes die de elektronische schuifschakelaar moeten uithangen.
Ook daar zie je letters bij staan.
Nu is het de bedoeling dat de gelijke letters aan eklaar komen.
a aan a, b aan b, enz..
Ik had ook die draden kunnen tekenen maar dan raak je het overzicht kwijt.
De cijfers rechts onderaan, zijn de nummers van de pootjes van de printerpoortplug.
Jij wilde toch dit ding aansluiten aan ke PC?
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Ma 18 Apr 2005, 10:47    Onderwerp: Reageer met quote

OK, a aan a, b aan b. Vrij logisch.
Nu nog een vraagje:
houd deze schakeling rekening mee dat er elke keer 2 verbindingen
gemaakt moeten worden?
Ik bedoel hiermee, die schuifschakelaar heeft 2
(niet mer elkaar verbonden) rechte plaatjes die schuiven over de
printplaat.
Deze schuifschakelaar maakt dus 2 aparte verbindingen.
Is dat in die schakeling ook?
PS: nu gewoon via de PC software de bepaalde bits van de paralelle poort
hoog maken en dan werkt het? Of is het meer dan dat?

Bedankt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 18 Apr 2005, 11:07    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je goed naar het schema kijkt zie de als je b.v. nr 2 hoog maakt dat d in komt en via een diode ook a in komt.
Als je op 3 een hoog zet dan komt f in en tevens ook via een diode a.
Dus is zo jouw vraag beantwoord?
En je hoeft inderdaad alleen een programmaatje te maken in je pc die de printerpoort op een juiste manier aanstuurd.
Het kan zijn dat wanneer je p inzet dat ook m in moet. Dat kon ik nl niet zien hoe die schakelaar dat doet.
Het is nl onderbroken, maar dat kun je zelf wel zien hoe die schakelaar dat nu doet.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Ma 18 Apr 2005, 12:01    Onderwerp: Reageer met quote

Dus het zal wat testen worden dan. Goed. Ik ga proberen vanavond nog alle componenten te bestellen of (hopen) dat ik alles ineens kan kopen als het binnen is. Die BSN10A is die gemakkelijk leverbaar?

Groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Termike



Geregistreerd op: 14-3-2005
Berichten: 279
Woonplaats: Hoevenen, België

BerichtGeplaatst: Di 19 Apr 2005, 14:46    Onderwerp: Reageer met quote

Heb net alle lokale elektronicaverdelers opgebeld.
Ofwel kennen ze de BSN10A zelfs niet.
Ofwel hebben ze het niet binnen en kunnen ze het niet krijgen.
Zelfs conrad heeft dit ding niet.
Wat raad je me aan?
Of zijn er andere types die hetzefde doen?


Groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO