Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Etsbak verwarming aansturing
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal
Auteur Bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Vr 9 Sep 2005, 17:33    Onderwerp: Etsbak verwarming aansturing Reageer met quote

Ik wil een etsbak gaan maken met een elektroniche sturing.
Hoe ik het wil maken
-LED display (2x7segment display) DatasheetMet de temperatuur erop
-Een dimmer/schakelaar met een triac (tic206D heb ik nog liggen)
-Temperatuur meten met de LM35
-PIC16F676 Om het geheel aan te sturen. Datasheet
-Temperatuur >50°C=uit <45°C=aan


Nu is het probleem dat ik niet weet hoe ik de display kan multiplexen, de AD uitlezen in picbasic dus kan iemand voor mij effe een programma schrijven voor de pic
en hoe ik een dimmer / schakelaar maak met een triac die door een optocoupler gestuurd word.

Mijn verwarmings weerstand is de kleine weerstand uit een wasmachiene (ik denk dat deze +-500Watt is) is het dan het beste om deze met een aan uit sturing te sturen of om die te dimmen. indien aan/uit heb ik wel een schema.

Het schema dat ik al gemaakt had:
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--





etsbak.GIF

etsbak.GIF - 30541 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 9 Sep 2005, 18:13    Onderwerp: Reageer met quote

Pen 4 is geen analoge ingang van de chip. Je zult een andere moeten kiezen.
Pen 7 of 8 of 9 of 10 of 11 of 12 of 13 of 3 is daar alleen geschikt voor. En pen 4 kan alleen maar een digitale ingang zijn anders niks.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Vr 9 Sep 2005, 18:25    Onderwerp: Reageer met quote

Mijn nieuw schema dan:
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--





etsbak.GIF

etsbak.GIF - 30576 keer



Laatst aangepast door stynus op Vr 9 Sep 2005, 18:41, in toaal 2 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 9 Sep 2005, 18:31    Onderwerp: Reageer met quote

Ik kan wel een programma voor je schrijven, maar dan moet je even geduld hebben want ik ben nu nog met 4 andere klussen bezig en die gaan voor.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Vr 9 Sep 2005, 18:33    Onderwerp: Reageer met quote

Mat Janssen schreef:
Ik kan wel een programma voor je schrijven, maar dan moet je even geduld hebben want ik ben nu nog met 4 andere klussen bezig en die gaan voor.

bedankt Very Happy
heb nog wel even geduld (moet het verwarmingselement nog waterdicht inbouwen enzo en een nieuwe pic-programmer bouwen want men huidige kan deze pic niet aan)
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
janvanbree2



Geregistreerd op: 28-7-2005
Berichten: 447
Woonplaats: Moergestel / Wintelre / Tilburg

BerichtGeplaatst: Di 13 Sep 2005, 23:06    Onderwerp: Reageer met quote

Met die PIC 16F876 heb je nog wat andere leuke mogelijkheden,

je kunt namelijk de temperatuur ook meten met een DS1621. Die kun je met I2C aan je PIC koppelen hoef je die dus ook niet te ijken of iets dergelijks. Ik zou je display ook niet rechtstreeks aan je PIC hangen, wanneer je namelijk 50 wilt weergeven op je display heb je namelijk nogal veel stroom door je pic heenlopen wat ook niet echt geweldig is voor je chip. Ik zou voor de display de SAA-1064 van Philips gebruiken. dit is een chip waaraan je direct tot 4 7-seg's kunt koppelen. en deze chip kun je ook weer met I2C aan je pic hangen. Het voordeel is dat je nu je pic niet hoeft bezig te houden met multiplexen wat ook nooit echt fijn is heb ik ervaren. Met deze chip hoef je alleen maar de data in de chip te knallen en klaar. Als je hulp nodig hebt, kan ik de PIC wel voor je programmeren (ik heb standaard routines voor de DS1621 in mn computer staan) en de SAA-1064 kan ik denk ik ook wel voor weinig aankomen.
_________________
ALE - Light & Sound - Sales & Rental - www.alelight.nl : Elektronica webshop in aanbouw!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 14 Sep 2005, 12:55    Onderwerp: Reageer met quote

de reden dat ik die componenten wil gebruiken is dat dit een low-buget project is en ik deze componenten nog heb liggen

en dat van dat display aan die pic ik zal er wel wat torren tussen zetten.
edit: dat is niet nodig omdat het display gemultiplext is en er dus maar 1 segment tegelijk oplicht
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--


Laatst aangepast door stynus op Zo 25 Sep 2005, 17:15, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Zo 25 Sep 2005, 17:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb men printlayout al af Very Happy :

_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Okt 2005, 19:08    Onderwerp: Reageer met quote

Plaats dan ook een weerstandje van b.v. 1K van de plus voeding naar pen nummer 4. Dit omdat pen 4 de reset is. en laten zweven van de reset pin kan problemen veroorzaken.
Het kan zijn dat je mclr uit hebt gezet, dan toch zou ik deze pin hoog maken.
Geef me het echte schema en de spec van wat je precies wil, dan begin ik aan het schrijven van de software.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 5 Okt 2005, 20:11    Onderwerp: Reageer met quote

Mat Janssen schreef:
Plaats dan ook een weerstandje van b.v. 1K van de plus voeding naar pen nummer 4. Dit omdat pen 4 de reset is. en laten zweven van de reset pin kan problemen veroorzaken.

Ok is gebeurd
Quote:

Het kan zijn dat je mclr uit hebt gezet, dan toch zou ik deze pin hoog maken.
Geef me het echte schema en de spec van wat je precies wil, dan begin ik aan het schrijven van de software.

Het schema:

Wat ik wil is dat de temperatuur die door de LM35 gemeten word op het display word weergegeven. en als de temp boven de 45°C komt dan moet de triac uitschakelen en als de temperatuur onder de 40°C komt moet hij terug inschakelen.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Okt 2005, 20:17    Onderwerp: Reageer met quote

De spec is bijna klaar !!!!
Toch heb ik nog een paar onduidelijkheden.
Nl:
Er zitten 14 leds op. Waar begint de eerste led op te lichten?
Waar de laatste?
Is de verdeling daartussen lineair?
Hoe gedraagd zich de temp opnemer als functie van de uitgangsspanning van de opamp??
Dit moet ik alemaal nog weten anders maak ik het verkeerde programma.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 5 Okt 2005, 20:31    Onderwerp: Reageer met quote

Mat Janssen schreef:
De spec is bijna klaar !!!!
Toch heb ik nog een paar onduidelijkheden.
Nl:
Er zitten 14 leds op. Waar begint de eerste led op te lichten?
Waar de laatste?
Is de verdeling daartussen lineair?

dat is een dubbel 7-segment display ( datasheet

Quote:

Hoe gedraagd zich de temp opnemer als functie van de uitgangsspanning van de opamp??
Dit moet ik alemaal nog weten anders maak ik het verkeerde programma.

Dit ga ik opzoeken ik post het andwoord zo snel mogelijk

EDIT:
De LM35 heeft op zijn uitgang 10mV per °C
De opamp versterkt met 9x als ik goed geteld heb (kan je dit even narekenen voor de zekerheid)
dus is de spanning bij:
0°C ==> 0V
40°C ==> 3.6V
45°C ==> 4.05V
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 6 Okt 2005, 18:38    Onderwerp: Reageer met quote

Versterking is (R1+R2)/R1 dus (27+3)/3 is 10 keer.
Ik zal het opnieuw dan uitrekenen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 6 Okt 2005, 20:45    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo Stynus,
Ik heb wat in elkaar geknutseld.
Ik ka het hier niet testen omdat ik dat type chip niet heb. Ik hoor wel of er nog problemen zijn.
Ik heb ook nog een kleine aanpassing gedaan in het schema om eventuele storingen te voorkomen.
Succes ermee.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





stynus_temp.zip - 19.18 KB
676 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Do 20 Okt 2005, 20:34    Onderwerp: Reageer met quote

Ik was vergeten te reageren Embarassed

Bedankt Mat

hier enkele foto's van men printplaat:




overmorgen ga ik nog even een nieuwe pic programmer maken want de mijne ondersteund blijkbaar deze pic niet.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 2 Nov 2005, 22:15    Onderwerp: Reageer met quote

Mat wil je dat programma nog eens nakijken op fouten?
Ikheb namelijk eerst de jmd programmer gebouwd en toen gaf hij errors. Ik dacht dit ligt aan de programmer omdat de print nogal slecht gteetst was dus heb ik de K4048 van velleman gekocht en hierbij heb ik ook fouten tijdens het programeren ( en ik weet zeker dat deze programmer werkt)
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 2 Nov 2005, 23:06    Onderwerp: Reageer met quote

WAnneer je een hex bestand programeerd en hij geeft tijdens het programeren fouten dan moet het aan de programmer liggen. (instellingen)
Want stel dat ik een foutje heb gemaakt in het programma dan kom je daar pas achter wanneer je de chip geprogrammeerd hebt en gaat testen.
Je programmer is niet zo slim dat hij precies weet wat je moet programmeren hoor. Wanneer dat zou zou zijn dan wil ik die programmer wel hebben.
Dus kijk eens naar de instellingen. Het kan zijn dat er toch een foutje in het pfogramma zit dan hoor ik her wel wat dan niet goed werkt.
B.v. Het relais komt te vroeg in of de temp. wordt niet juist weer gegeven of het display knippert.
Maar niet hij programeert niet. Dat moet ergens anders aan liggen.
Ondersteunt jouw programmer de chip PIC16F676 wel ???
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 2 Nov 2005, 23:23    Onderwerp: Reageer met quote

Mat Janssen schreef:
WAnneer je een hex bestand programeerd en hij geeft tijdens het programeren fouten dan moet het aan de programmer liggen. (instellingen)
Want stel dat ik een foutje heb gemaakt in het programma dan kom je daar pas achter wanneer je de chip geprogrammeerd hebt en gaat testen.
Je programmer is niet zo slim dat hij precies weet wat je moet programmeren hoor. Wanneer dat zou zou zijn dan wil ik die programmer wel hebben.
Dus kijk eens naar de instellingen. Het kan zijn dat er toch een foutje in het pfogramma zit dan hoor ik her wel wat dan niet goed werkt.
B.v. Het relais komt te vroeg in of de temp. wordt niet juist weer gegeven of het display knippert.
Maar niet hij programeert niet. Dat moet ergens anders aan liggen.
Ondersteunt jouw programmer de chip PIC16F676 wel ???

Als ik zelf een simpel programmatje compileer (knippetend ledje meer kan ik niet) dan dan doet hij het wel.
Maar als ik in ic-prog je programma inlaad dan zie ik in je asm vanboven het volgende instaan
Code:

LIST      P=16F84, F=INHX8M
include "P16FXX.inc"


kan dat daaraan niet liggen?
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 2 Nov 2005, 23:46    Onderwerp: Reageer met quote

Die bovenste regels verzint ic-prog uitzich zelf.
Wanneer je met de parameters van een 84 programeerd dan gaat het wel fout met een 676 hoor.
Ik heb het programma en de fuses echt voor een pic16F676 gemaakt hoor.
Ik gebruik mplab met picstart plus als programmer en daar gaat het dan wel goed mee.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Do 3 Nov 2005, 12:50    Onderwerp: Reageer met quote

het programeren is nu gelukt

de pic was blijkbaar stuk (hoe het komt weet ik niet want het was een nieuwe)
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Di 8 Nov 2005, 23:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb juist de pic op men printplaat gezet en het werkt niet Sad

(omdat men lm35 blijkbaar kapot is heb ik op die ingang van de pic voor te testen een potentionmeter aangehangen)

dit zijn de fouten:
-uitgang blijft hoog ook als de temp te hoog is
-van het display licht alleen de linkse 8 op.
ik heb is met de ossiloscoop op de pinnen van de pic gemeten die aan het display hangen en ik heb de volgende blokgolven gemeten:
Code:

Pin
5        3V blokgolf
6        0V
7        1V blokgolf
8        1V blokgolf
9        1V blokgolf
10       1V blokgolf
11       1V blokgolf
12       1V blokgolf
13       1V blokgolf

_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 9 Nov 2005, 8:33    Onderwerp: Reageer met quote

Zou je mij dan die chip kunnen opsturen zodat ik zelf de zaak eens kan bekijken. Ik heb nl dat type niet.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 9 Nov 2005, 14:36    Onderwerp: Reageer met quote

Mat Janssen schreef:
Zou je mij dan die chip kunnen opsturen zodat ik zelf de zaak eens kan bekijken. Ik heb nl dat type niet.

ga ik doen maar dat zal voor vrijdag zijn .
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5811
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 30 Nov 2005, 17:07    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb vandaag men nieuwe lm35 binnengekregen Very Happy
Maar nu gaf de temperatuur sensor eerst 63°C aan. Toen heb ik de versterkingsfactor van de opamp gewijzigd door R1 te vervangen door een potentionmeter en zo de schakeling op de juiste temperatuur af te regelen.
Maar nu is het niet linear. 1°C echte stijging is volgens men schakeling maar 0.85°C stijging.
Wat kan ik hier tegen doen?


Mvg,
Stynus
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11226
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 30 Nov 2005, 19:17    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer jou LM 1 graad echt stijgt en de schakeling daar maar 0,85 graden van maakt dan heeft dat toch met de versterking te maken van je opamp.
Geef eens wat echte meetpunten , dan ga ik er aan rekenen welke weerstanden je over je opamp moet zetten.
Misschien is er een offset, maar daar kom ik dan wel achter als je de meetresultaten hebt opgestuurd.
Graag een stuk of 20 meetpunten over het gebied waar jij de zaak gaat gebruiken.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO