Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Fotovoltaische cel, condensator en ledje

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen
Auteur Bericht
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Za 18 Okt 2008, 16:40    Onderwerp: Fotovoltaische cel, condensator en ledje Reageer met quote

De kerst komt eraan ik wou graag een originele kerstkaart maken. Geen idee of het mogelijk is, maar toch. De bedoeling was een huisje zonder raampjes te printen, en er een ledje achter te laten oplichten als het 's avonds donker wordt.


Is het mogelijk om een fotovoltaische cel (de grootte van een cel uit een zakrekenmachine) aan te sluiten op een condensatortje, en zodra het licht uitgaat, dat condensatortje een ledje te laten branden?

Is dit mogelijk, of totaal niet haalbaar? Ik zou liever geen batterijtjes gebruiken, maar als dat niet haalbaar is, dan kan het niet anders.



Alvast bedankt!!!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Za 18 Okt 2008, 17:22    Onderwerp: Reageer met quote

Zo een kleine zonnecel kan bijna niks leveren en een condensator wordt al snel groot voor veel op te slaan.
Dus gaat niet goed werken.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Za 18 Okt 2008, 22:28    Onderwerp: Reageer met quote

Kan het ledje niet enkele minuutjes, kwartiertje, half uurtje max branden als de cel de hele dag licht heeft gehad?


Kan ik kleine condensatortjes koppelen (om de dikte van de kaart te drukken)?

Ik ben eigenlijk nog maar een newbie. Met een kleine push kom ik er wel..
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Za 18 Okt 2008, 22:57    Onderwerp: Reageer met quote

Die kleine zonnepaneeltjes leveren maar 1mW meestal.

Als je dan van 10uur de energie daarvan opslaat heb je genoeg energie om de led 1.5sec te laten branden.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 11:21    Onderwerp: Reageer met quote

Ow.. Das idd te kort. Oh well, dan zal het niets zijn. Bedankt voor de replies!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 12:45    Onderwerp: Reageer met quote

Als je dan een accuutje gaat laden in plaats van een condensator, dan ben je er weer.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 13:02    Onderwerp: Reageer met quote

Nee dan ben je er nog niet.

Het zonnepaneeltje blijft evenveel leveren. Mijn berekening ging uit van een opslag met een rendement van 1
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 13:10    Onderwerp: Reageer met quote

Na 3 jaar laden zul je toch wel wat licht uit het ledje kunnen krijgen. Twisted Evil
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
deejayke



Geregistreerd op: 5-7-2004
Berichten: 1076
Woonplaats: antwerpen, belgie

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 16:44    Onderwerp: Reageer met quote

lol Mat Laughing

en met een low current ledje ben je dan weer een stapje dichter bij.

groenten
_________________
Een spoel is als een vrouw, altijd tegen werken!
theorie is wanneer je alles weet maar niets werkt. Praktijk is wanneer alles werkt maar je niet weet waarom. vaak gaan deze samen, niets werkt en niemand weet waarom Very Happy
new >> www.ffxs.nl/DIY-elektro
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 20:20    Onderwerp: Reageer met quote

Zou ik ook geen condensatortjes kunnen "opladen" alvorens verzending, en dan met een lichtsensor nagaan of het donker wordt?

Met batterijtjes wordt het zeker een dure grap, niet?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 20:32    Onderwerp: Reageer met quote

Een condensator houd niet lang genoeg een lading vast daarvoor.

Met een klein knoopcelletje zou het wel gaan.

Maar in een enveloppe is het ook donker dus dan zou het ook aangaan :p.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Edwin2



Geregistreerd op: 3-9-2008
Berichten: 205
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 22:28    Onderwerp: Reageer met quote

Neen, je plakt een stukje papier in de envelop, en schuift dat tussen het knoopcelklemmetje.

Als het kaartje uit de envelop wordt getrokken, schuift het papiertje ertussenuit. Tataaaa !!

Knoopcelletje(s) zoeken met een capaciteit van >200 mAh, en de LED overleeft de kerst.

Groeten,

Edwin
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
AZ 1



Geregistreerd op: 11-1-2007
Berichten: 87
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 22:52    Onderwerp: Reageer met quote

Heb je een vraag of zit je ergens mee.
De simpele oplossing komt van Edwin(twee)
Ik vind dit een heel goed idee.
Dus verras je vrienden er mee.
Voor deze oplossing verdient Edwin een tien.
Goed doordacht en simpel gezien.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Edwin2



Geregistreerd op: 3-9-2008
Berichten: 205
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 20 Okt 2008, 8:37    Onderwerp: Reageer met quote

Hahaaa !! Schitterend !

Nu nog een oplossing HOE je het maakt?

Papiertje tussen het klemmetje, en onder het kaartje laten uitsteken.
Naar voren of achteren omvouwen, aan de buitenzijde insmeren met lijm,
in de envelop schuiven zonder dat de lijm de voor- of achterzijde raakt,
en wanneer alles op z`n plaats zit, van buitenaf stevig aandrukken.

Groeten,

Edwin
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Za 25 Okt 2008, 15:23    Onderwerp: Reageer met quote

Ok, ik heb nog even zitten doordenken over het hele idee.


Laten we nu zeggen dat ik me baseer op een Velleman kitje, de electronische kaars:
http://www.okaphone.com/artikel.asp?id=453365

[img][http://www.designnotes.com/Merchant2/graphics/00000001/MK167_BACK.JPG]http://www.designnotes.com/Merchant2/graphics/00000001/MK167_BACK.JPGhttp://[/img]
[img][http://www.designnotes.com/Merchant2/graphics/00000001/MK167.JPG]http://www.designnotes.com/Merchant2/graphics/00000001/MK167.JPGhttp://[/img]

Nu heb ik 2 vragen:
1. Ik kan de schakelaar gewoon vervangen door een lichtsensor, niet?

2. Ik zie ook dat de gebruikte PIC chip voorgeprogrammeerd is. Omdat ik maar een beginneling ben kan ik dus niet zelf chips programmeren. Bestaan er kant en klare ICs die ik kan gebruiken die een soort timer functie hebben?

Deze vellemankitjes kosten maar 5.95. Is wel veel, en ik zou ze liever zelf maken.. Nu ja, componentjes zijn sowieso goedkoper.


Nogmaals bedankt voor alle input.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Za 25 Okt 2008, 15:57    Onderwerp: Reageer met quote

DaveML schreef:

Nu heb ik 2 vragen:
1. Ik kan de schakelaar gewoon vervangen door een lichtsensor, niet?

Normaal gezien moet dat wel lukken eventueel met een aanpassing aan de schakeling.
Quote:

2. Ik zie ook dat de gebruikte PIC chip voorgeprogrammeerd is. Omdat ik maar een beginneling ben kan ik dus niet zelf chips programmeren. Bestaan er kant en klare ICs die ik kan gebruiken die een soort timer functie hebben?

Voor zover ik weet niet. Maar een pic programeren is niet zo moeilijk.

Maar ik vind 6€ eigenlijk niet veel voor zoiets.
knoopcel = 2€
microcontroller = 2€
print = 2€
ledjes = 0,5€
andere componenten = 1€

Je bent dus goedkoper uit met dat velleman kitje.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
DaveML



Geregistreerd op: 18-10-2008
Berichten: 8

BerichtGeplaatst: Zo 26 Okt 2008, 20:25    Onderwerp: Reageer met quote

De batterij zit er niet bij, dus is het 8 euro voor het kitje.
Het printplaatje enz heb ik niet veel aan, aangezien alles "los" gesoldeerd wordt om aan "dikte" te verliezen..



6 euro is wel veel per kaartje, niet? Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO