Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
heel eenvoudig buizen versterkertje bouwen

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Audio
Auteur Bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Vr 17 Jan 2014, 19:24    Onderwerp: heel eenvoudig buizen versterkertje bouwen Reageer met quote

In afwachting van het binnenkomen van onderdelen voor mijn andere projectje ben ik aan een nog simpel ontwerp begonnen.
Gevonden op een duitse site. met maar 2 ecl82 buizen een stereo versterkertje.
Ik heb nog een klein voedingstrafootje liggen die 170 volt geeft en 6.3 volt
En ik wil zolang de uitgangstrafo gebruiken die ik al had van grundig.
Maar ik snap niet hoe ik die trafo moet gebruiken in het schema staan 5 aansluitingen en op de trafo zitten er zes.

ik hoop dat iemand hier dat voor mij weet.

Gr Blokker




onderdelen op print
DSC01738.JPG

DSC01738.JPG - 14090 keer

behuizing
DSC01736.JPG

DSC01736.JPG - 14090 keer

dit de grundig trafo
trafogrundig.GIF

trafogrundig.GIF - 14090 keer

dit is het schema
ecl82schaltbild.gif

ecl82schaltbild.gif - 14090 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 17 Jan 2014, 21:49    Onderwerp: Reageer met quote

4 ohm bovenaansluiting is groen
4 ohm beneden aansluiting is zwart
3K2 aansluiting is rood
0 aansluiting is blauw
De weerstand R4 van 100 ohm die aan de 800 ohm aansluiting zit maak je aan rood.
Geel en bruin sluit je niet aan, isoleer ze netjes af.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Vr 17 Jan 2014, 22:03    Onderwerp: Reageer met quote

Oke dank je wel, zo kan ik morgen weer verder.
Gr Blokker
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Za 18 Jan 2014, 13:05    Onderwerp: Reageer met quote

Gister niet aan de eetkamer kunnen eten, maar goed met pasta niet echt nodig, en gelukkig is de vrouw niet zo moeilijk.

Een kanaal werkend los op tafel, wat een draden zooi maar dat komt wel goed met inbouwen.
Wel mooi geluid, niet hard maar wat kan je verwachten, maar toen er iemand binnen kwam om wat te vragen hoor je pas hoe hard het eigelijk is.

Zo ga verder met kanaal 2.
Gr Blokker




op de eettafel
DSC01740.JPG

DSC01740.JPG - 14041 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Zo 19 Jan 2014, 16:31    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi alweer een vraagje, de trafo die ik nu gebruik geeft 280volt , wat ik lees is dat te veel voor de ecl82, en ook voor mijn condensators die 275 volt zijn,
Nou heb ik ook nog een trafootje liggen die 170 volt wissel geeft dus zo een 240 volt, die zou beter zijn.
Maar die is maar heel klein, heb ik op het internet uitgezocht dat met een stapelhoogte van 23mm en een middenbeen van 22 mm hij ongeveer 15VA is, de 6.3 draden zijn 0.7mm en volgens een tabel die ik heb gevonden is dat bijna 1 ampere, wat dan overbleef voor de 170v komt als ik het goed heb gedaan op ongeveer 45mA, dat is zeker niet genoeg voor stereo?
Gr Blokker
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
bart010



Geregistreerd op: 30-11-2011
Berichten: 12
Woonplaats: Rotterdam

BerichtGeplaatst: Wo 22 Jan 2014, 15:55    Onderwerp: Reageer met quote

Woow, handig!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Zo 26 Jan 2014, 18:29    Onderwerp: Reageer met quote

Versterkertje is bijna klaar, allebij de kanalen werken.
Wil alleen nog houten zijkantjes maken voor de afwerking.
alleen de 1k5 weerstand in de voeding blijkt 11 watt te moeten zijn, en die heb ik niet in huis dus besteld.
De 3 watt die ik er nu in heb word gloeiend heet.

Het lullige schakelaartje wil ik ook nog gaan vervangen door een wat mooier degelijk exenplaar.

Ook is de spanning van de gebruikte trafo eigelijk te hoog, als ik die wat wil verlagen kan ik dan nog een extra weerstand in de voedings lijn plaatsen?

Of is het beter met een buisgelijkrichter te gaan werken?
Gr Blokker




versterker
versterker.GIF

versterker.GIF - 13887 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 26 Jan 2014, 20:21    Onderwerp: Reageer met quote

Een gelijkricht buis zal inderdaad de voedingsspaning een heel stuk verlagen. Je kunt ook een zenerdiode in serie zetten, maar die moet dan wel wat vermogen wegwerken aan warmte.
Misschien vind je op het interner een trafo die een lagere spanning uitgeeft.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Di 4 Feb 2014, 23:14    Onderwerp: Reageer met quote

Hij is klaar, ben er best trots op.
heb toch de diodes eruit gehaald en een ez80 gebruikt om te gelijkrichten.
Trafo is klein maar red het toch.
Geluid is prima voor mij.


Maar nu wil ik er nog een gaan maken, maar met een trafo uit een philips bandrecorder.
Deze heeft juist weer wat meer aansluitingen, welke daarvoor moet ik gebruiken?

Gr Blokker




trafo philips
philips_el3541trafo.JPG

philips_el3541trafo.JPG - 13699 keer

foto versterker
versterker.JPG

versterker.JPG - 13699 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 7:18    Onderwerp: Reageer met quote

Als je ons even verteld uit welke recorder hij komt, dan zoeken we dat hop waar de aansluitingen zitten.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 9:21    Onderwerp: Reageer met quote

Oke bedankt vast
Hij is uit een philips el3541.
Ik kan in plaats van het stukje uit het schema ook het hele schema plaatsen?
Gr Blokker
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 10:26    Onderwerp: Reageer met quote

Dat hoeft niet, ik heb het schema al.
Hier het aansluitschema van T2.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





transformator T2.GIF

transformator T2.GIF - 13671 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 13:02    Onderwerp: Reageer met quote

Kan ik spoel tussen 23 en 27 gewoon laten vervallen?
en dan weerstand r4 van pootje 7 van de ecl82 naar aansluiting 70 van de trafo
Gr Blokker
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 13:17    Onderwerp: Reageer met quote

Dat mag inderdaad.
Misschien wel de 22K weerstand over de niet aangesloten wikkeling laten zitten.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
blokker1



Geregistreerd op: 5-1-2014
Berichten: 21
Woonplaats: utrecht

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 13:22    Onderwerp: Reageer met quote

Oke dank je.
Maar gelijk weer een vraag.
Als ik bij een voedingstrafo maar 1 wikkeling heb mag het dan zo als in dit schema wat ik heb gevonden?




schema ez80 voeding
rys3_203.JPG

rys3_203.JPG - 13651 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 5 Feb 2014, 14:53    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, dat mag. Maar je hebt nu wel een enkelfasige gelijkrichting.
Dit wil zeggen dat je rimpelspanning hoger is, waardoor een bromgeluid hoorbaar kan gaan worden.
Je kunt een hogere afvlakelco nemen (wel kijken of dit niet het maximale overschrijdt wat de buis mag hebben), of toch 4 diodes nemen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Audio Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO