Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
indicatie leds
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal
Auteur Bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Vr 17 Dec 2004, 2:21    Onderwerp: indicatie leds Reageer met quote

weet iemand hoe ik indicatie leds kan maken die naar maten de snelheid omhoog gaat er leds gaan branden die wat naast de naast de naald ook omhoog gaan

ik leg het een beeje vaag uit maar ik weet niet hoe ik het anders kan uitleggen, daarom heb ik er een foto van.
deze is wel van een toeren teller maar het idee voor een km teller is het zelfde


kan iemand mij helpen??





2.JPG

2.JPG - 12923 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 17 Dec 2004, 9:30    Onderwerp: Reageer met quote

Hier is ooit iets gevraagd met meerdere beweegbare led's in een balk. Maar dat ging toe over geluid i.p.v. eeningangsspanning die dan afhankelijk is van de snelheid. Dit is de link naag het geluisgedeelte.Hieronder heb ik het led stuk eruit gehaald.
Wanneer je nu een spanning aan de ingan aanbied van 0 tot 5 volt wat overeenkomt met de minimale en de maximale snelheid van je km tellen dan gaan de ledjs mooi meer met je snelheids meter.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





20leds.GIF

20leds.GIF - 12914 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Vr 17 Dec 2004, 12:16    Onderwerp: Reageer met quote

nu moet ik alleen een manier vinden om die spanning aan te bieden, maar dat zal denk ik geen probleem zijn.
aan die schema heb ik wel wat, hartelijk bedankt en ik ga eens aan de slag. als ik nog vragen heb hoor je het wel.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 21 Dec 2004, 16:14    Onderwerp: Reageer met quote

kan ik de snanning regelen dmv een pot meter en zo ja hoeveel ohm heb ik dan nodig?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 21 Dec 2004, 16:35    Onderwerp: Reageer met quote

Kan met b.v. een potmeter van 10 Kohm.
Maar wat wil je doen met die potmeter?
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 21 Dec 2004, 17:52    Onderwerp: Reageer met quote

ik wil die pot meter aan mijn teller koppelen zo dat als mijn naald omhoog gaat dat de pot meter na gelang de snelheid minder weerstand biedt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 21 Dec 2004, 20:09    Onderwerp: Reageer met quote

Dat gaat niet werken omdat de potmeter de wijzer zo belast dat de wijzer fout gaat aan wijzen. Je zult wat anders moeten verzinnen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:06    Onderwerp: Reageer met quote

kan ik niet d.m.v. een servo de naald aansturen en dan daar de leds aan koppelen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:08    Onderwerp: Reageer met quote

Dat gaat natuurlijk, maar wel erg ver gezocht.
Hoe gaat dat nu dan ????
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:23    Onderwerp: Reageer met quote

gewoon analoog d.m.v een kabel
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:32    Onderwerp: Reageer met quote

Kun je daar geen tacho generator aan maken. Of is het niet mogelijk pulsjes per omwenteling te krijgen, want daar kunnen we dan wat mee.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:38    Onderwerp: Reageer met quote

alles is mogelijk, maar leg mee eens uit hoe een tacho generator werkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 16:57    Onderwerp: Reageer met quote

kan ik niet op die digitale kilometerteller uit mijn ander topic een servo aan sluiten? of via een andere mogelijkheid?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 23 Dec 2004, 19:14    Onderwerp: Reageer met quote

Die servo is het probleem. Hoe had je een idee om dit te verwezelijken.
Wanneer je een servo kunt aansluiten , dan kun je ook een tacho aansluiten of een puls opnemer. Of vergeet ik iets, want er zijn natuurlijk legio mogelijkheden die mij op dit moment nog niet zijn ingevallen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Za 25 Dec 2004, 23:59    Onderwerp: Reageer met quote

ik heb geen flauw idee eigenlijk?, kom maar met ideeen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
1303 RS



Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 181
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Zo 26 Dec 2004, 20:47    Onderwerp: Reageer met quote

in de link hieronder vind je een schema om je ontstekings puls om te vormen naar een spanning. Ik weet nu niet wat je max toerental gaat zijn maar deze gaat tot 10 000 tr/min.

Als je dit dan combineert met het schema hierboven (lm3914) moet het wel lukken

http://www.circuitsonline.net/circuits/view/61

Bart
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 26 Dec 2004, 21:30    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat hij dit al wist, hij moet alleen die pulsen nog zien te bemachtigen.
Waar komt nu de kabel vandaan?
is het mogelijk om daar een punt te vinden dat een keer per omwenteling ergens langs komt? Want dan kan met een opnemer daar een puls vandaan gehaald worden.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
1303 RS



Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 181
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 0:05    Onderwerp: Reageer met quote

elke verbrandingsmotor heeft een bobijn hiervan gebruik je aansluiting 1 , deze komt van je contactpunten of electronische ontsteking. Dit signaal word ook gebruikt om je toerenteller mee aan te sturen

Als het voor een moto is dan ga je aansluiting 1 niet altijd vinden maar dan volg je de draad die van de bobijn naar de onderbreker gaat

Bart
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 12:11    Onderwerp: Reageer met quote

Geachte 1303 RS, hij wil een snelheidsmeter geen toerenteller.
Toerenteller is inderdaad makkelijker maar de snelheid moet van de wielen afgehaald worden.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 12:18    Onderwerp: Reageer met quote

1303 RS schreef:
elke verbrandingsmotor heeft een bobijn

kuch kuch
Bij motoren die op diesel draaien heb je geen bobijn
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
1303 RS



Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 181
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 18:48    Onderwerp: Reageer met quote

stynus schreef:
1303 RS schreef:
elke verbrandingsmotor heeft een bobijn

kuch kuch
Bij motoren die op diesel draaien heb je geen bobijn


Dit is ook een zelfontbrandingsmotor
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
1303 RS



Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 181
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 18:59    Onderwerp: Reageer met quote

mat janssen schreef:
Geachte 1303 RS, hij wil een snelheidsmeter geen toerenteller.
Toerenteller is inderdaad makkelijker maar de snelheid moet van de wielen afgehaald worden.


met een magneet contact of lichtsluis (goedkoopste oplossing)

als je op de kabel van je km teller een sensor zet die ze bij de auto's van tegenwoordig gebruiken, dit is een sensor die een roterende beweging omzet in 4,6 of 8 pulsen per toer (dit hangt af van het type sensor). maar deze dingetjes zijn wel niet goedkoop
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 20:31    Onderwerp: Reageer met quote

mat janssen schreef:
Ik denk dat hij dit al wist, hij moet alleen die pulsen nog zien te bemachtigen.
Waar komt nu de kabel vandaan?
is het mogelijk om daar een punt te vinden dat een keer per omwenteling ergens langs komt? Want dan kan met een opnemer daar een puls vandaan gehaald worden.


de kabel komt van een telleraandrijving af dmv een tandwiel en een wormwiel, het eenvoudigste systeem wat er is
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
olaf



Geregistreerd op: 2-12-2004
Berichten: 83
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 20:33    Onderwerp: Reageer met quote

of wat misschien ook kan is een magneet op de velg zetten of op de remschijf en zo de pulsen meten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 27 Dec 2004, 21:03    Onderwerp: Reageer met quote

Als jij p de remschijf of vellig een magneet kunt plaatsen, dan ben je er. Bekijk het eens goed zo dat je vervoermiddel nog veilig blijft, dan zijn we er.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO