Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Kan ik mijn zendertje PLL gestuurd maken?
Ga naar Pagina 1, 2, 3  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF
Auteur Bericht
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Do 17 Mrt 2005, 21:02    Onderwerp: Kan ik mijn zendertje PLL gestuurd maken? Reageer met quote

Hallo allemaal.

Ik wil mijn zender (zie schema in bijlage) graag PLL gestuurd maken? kan dat en zo ja hoe? Ik zou dat willen doen met dit PLL schematje: http://www.pira.cz/enpll.htm


Alvast bedankt.





zender.png

zender.png - 14453 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 17 Mrt 2005, 21:51    Onderwerp: Reageer met quote

Nee, Dat gaat niet met dat ontwerp van een zendertje.
Je moet een schema gaan zoeken met een voltage controled oscillator en daar achter een liniare versterker.
Dit schema is een zelf oscilerende zender met geen externe instelmogelijkheden.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Do 17 Mrt 2005, 22:47    Onderwerp: Reageer met quote

Ok dan ga ik lekker zoeken naar zo een schema, als ik die gevonden heb, kun je dan helpen met hoe ik de PLL er opzet mat?

Alvast bedankt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Do 17 Mrt 2005, 23:58    Onderwerp: Reageer met quote

Is er iemand die een simpel VCO schematje heeft? ik heb er gevonden maar die zijn vrij lastig. Ik heb niet veel ervaring dus zoek iets simpels Very Happy

Alvast bedankt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
crossover



Geregistreerd op: 7-11-2004
Berichten: 740
Woonplaats: Bilzen

BerichtGeplaatst: Vr 18 Mrt 2005, 0:01    Onderwerp: Reageer met quote

http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/1869



DE IC is gratis als sample te verkrijgen...
_________________
Liggend Kan Je Sch**ten Maar Het Is Beter Als Je Zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Vr 18 Mrt 2005, 0:43    Onderwerp: Reageer met quote

Oke bedankt, ik heb 2 van die ic's besteld (was het minimum) Hoe kan ik daar een PLL aan hangen, of is dat niet nodig? (ik bouw die zender sowieso of hij nou wel of geen pll heeft/kan hebben)

maar wat ik als leek niet snap, op de pin TUNE op de ic komen de audio en het signaa binnen waarmee hij de frequentie regelt. Hoe werkt dat? gaat de frequentie dan niet verschuiven als ik bijvoorbeeld de muziek harder zet? of kan die IC een heel mooie scheiding maken tussen DC en AC, moet ik wel een extreem nette voeding hebben neem ik aan. Kan iemand me vertellen hoe dat werkt Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
crossover



Geregistreerd op: 7-11-2004
Berichten: 740
Woonplaats: Bilzen

BerichtGeplaatst: Vr 18 Mrt 2005, 10:30    Onderwerp: Reageer met quote

the waiter schreef:
Oke bedankt, ik heb 2 van die ic's besteld (was het minimum) Hoe kan ik daar een PLL aan hangen, of is dat niet nodig? (ik bouw die zender sowieso of hij nou wel of geen pll heeft/kan hebben)

maar wat ik als leek niet snap, op de pin TUNE op de ic komen de audio en het signaa binnen waarmee hij de frequentie regelt. Hoe werkt dat? gaat de frequentie dan niet verschuiven als ik bijvoorbeeld de muziek harder zet? of kan die IC een heel mooie scheiding maken tussen DC en AC, moet ik wel een extreem nette voeding hebben neem ik aan. Kan iemand me vertellen hoe dat werkt Very Happy


In de MAX2606 zit een VCO(voltage controlled oscilator) deze laat de frequentie van het geoscileerde signaal veranderen als jij zijn spannig doet varieren. Nu via R1 ga je een basis spanning er op aanleggen. nu zal de VCO op een bepaalde waarde gaan oscileren(bv 100Mhz, als draaggolf).Via R2 word het audio signaal aangeboden, dit vermengt zich met de basis spanning zodat de VCO zijn drazaggolffrequentie zal wijzige op het ritme en vorm van het audio signaal...En dus bij de nuldoorgangen van je audio signaal wekt de VCO terug de draaggolffrequentie op... (dat is dus FModulatie)
Dus: met R1 wijzig je de draagolf frequentie en met R2 de grote van het audio signaal.
Wat zit er nog in de MAX2606, wel er zit een versterkertje in, om het VCO-signaal te versterken en dan op de antenne aan te bieden.
Qua netvoeding heb je niet echt veel nodig, je kan het gewoon met 3x 1.5V baterijtjes laten werken...
_________________
Liggend Kan Je Sch**ten Maar Het Is Beter Als Je Zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Vr 18 Mrt 2005, 10:39    Onderwerp: Reageer met quote

Oke bedankt voor de uitleg.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
crossover



Geregistreerd op: 7-11-2004
Berichten: 740
Woonplaats: Bilzen

BerichtGeplaatst: Vr 18 Mrt 2005, 12:03    Onderwerp: Reageer met quote

your welkom
_________________
Liggend Kan Je Sch**ten Maar Het Is Beter Als Je Zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Za 19 Mrt 2005, 12:17    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb nog een vraagje over dat schematje. Ik wil er een eindtrap mee aansturen maar alle eindtrappen die ik vind vermelden een minimaal ingangsvermogen waar die zender lang niet bij in de buurt komt. Kan ik die toch eindtrappen gewoon aansluiten en werkt het dan ook? Ja natuurlijk haal ik het vermelde uitgangsvermogen niet maar dat maakt niet uit. dan hang ik er nog wel een extra trap achter (als dat kan)
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
crossover



Geregistreerd op: 7-11-2004
Berichten: 740
Woonplaats: Bilzen

BerichtGeplaatst: Za 19 Mrt 2005, 14:49    Onderwerp: Reageer met quote

theorie : moet je een voorversterkertje bouwe
praktijk, mag het niet, das radio piraterij... tenzij da je een vergunning hebt
_________________
Liggend Kan Je Sch**ten Maar Het Is Beter Als Je Zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Za 19 Mrt 2005, 15:21    Onderwerp: Reageer met quote

dat het illegaal is weet ik wel ja maar dat maakt me niet zo uit Very Happy ik wil mijn vermogen onder de 5 watt houden dus echt veel bereik heb ik dan niet (paar 100 meter? kilometer? niet veel meer denk ik) maar dat chipje geeft maar -21dBm heb omgerekent dat dat in de uW zat. haal ik misschien een meter of 10 mee denk ik. een kwadraat of derde macht daarvan mag wel Very Happy (van mij, van de wet niet natuurlijk) maar gewoon een versterker eraan zou moeten werken dus? gaan we dat doen zodra de chip binnen is.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
crossover



Geregistreerd op: 7-11-2004
Berichten: 740
Woonplaats: Bilzen

BerichtGeplaatst: Za 19 Mrt 2005, 18:07    Onderwerp: Reageer met quote

je moet een HF versterkertje zoeke, die een minimum bandbreedte heeft van
108Mhz aan kan...
_________________
Liggend Kan Je Sch**ten Maar Het Is Beter Als Je Zit.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RiPKiP



Geregistreerd op: 25-8-2002
Berichten: 390
Woonplaats: Richting Utrecht :-)

BerichtGeplaatst: Ma 21 Mrt 2005, 19:36    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zou die maxim ic niet gebruiken voor een PLL zender, zo'n goede basis is dat nou ook weer niet.
Als je even verder kijkt op die pira.cz site zie je ook nog een 300mW en een 3W zender waar je die PLL op kunt aansluiten. Die 3W is met een 2SC1971 dus gezien de opbouw denk ik dat die wel meer als de opgegeven 3 watt zal leveren.
Ikzelf heb die 300mW van die site ook laatst gemaakt, een erg leuke zender met leuke audio kwaliteit! En veel zenders waar je een varicap in ziet zitten in de oscillator kan je een PLL op aansluiten.

vragen?
_________________
NEW www.radio-transmitters.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Ma 21 Mrt 2005, 20:02    Onderwerp: Reageer met quote

Ok, geen PLL op de Maxim IC, maar geeft niet bouw ik gewoon nog een zender en die IC is toch nog niet binnen.

Die 3W zender op pira.cz had ik ook gezien ja maar is toch een flinke zender (veel onderdelen enzo) en heel ervaren ben ik nog niet. Helemaal niet zelfs, ben pas sinds gisteren door mijn eerste rol soldeertin heen dus.... Ik dacht, probeer eerst iets kleiners voordat ik er geld aan uit geef en het niet werkt.

Maar mijn leraar natuurkunde wilde wel meehelpen heeft hij ooit eens beloofd dus ik zal hem maar eens aanspreken wanneer we die zender kunnen bouwen.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RiPKiP



Geregistreerd op: 25-8-2002
Berichten: 390
Woonplaats: Richting Utrecht :-)

BerichtGeplaatst: Ma 21 Mrt 2005, 20:17    Onderwerp: Reageer met quote

Weet je nou wat het leuke van zenders is? Je kunt hem helemaal in stappen bouwen en dus ook die 3W van pira.cz want dat is niet anders dan [oscillator][buffer][eindtrapje] en die kan je allen op volgorde maken. Dus je kunt ook eerst de oscillator maken en dan dat signaal wat sterker maken de volgende keer met het eerste buffertje en dan ... en dan....

zie attachment
_________________
NEW www.radio-transmitters.com





pira.cz.jpg

pira.cz.jpg - 14389 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 12:27    Onderwerp: Reageer met quote

heel even een andere vraag.
Als je zo'n sample aanvraagt, hoelang duurd dat voordat deze word toegezonden? iemand daar ervaring mee? hoe zit dat met verzendkosten?
mvg,
péé
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 12:58    Onderwerp: Reageer met quote

er zouden geen verzendkosten zijn volgens de site ik heb ze vrijdag aangevraag maar nog niets binnen. Ze komen denk ik uit de UK, ze zeiden dat ze vanaf het dichtsbijzijnde distributie centrum zouden komen en ik kreeg een bevestiging van uksamples@maximhq.com dus denk dat ze uit de UK moeten komen. Ik zit iig vol verwachting bij de brievenbus iedere dag Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
RiPKiP



Geregistreerd op: 25-8-2002
Berichten: 390
Woonplaats: Richting Utrecht :-)

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 16:30    Onderwerp: Reageer met quote

Pee_l schreef:
heel even een andere vraag.
Als je zo'n sample aanvraagt, hoelang duurd dat voordat deze word toegezonden? iemand daar ervaring mee? hoe zit dat met verzendkosten?
mvg,
péé


- ze komen soms heel snel (paar dagen) en de andere keer duurt het wat langer
- ze zijn verzendkosten loos voor jou kant
- ze komen soms per courier en soms met de post in de brievenbus Smile
_________________
NEW www.radio-transmitters.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 17:58    Onderwerp: Reageer met quote

als je over de duivel spreekt.
Ik heb ze vandaag aangekregen en ik moet zeggen ze zien er fantastisch uit. Razz
Ik ben alleen verschoten dat ze zoooo klein zijn. blijkbaar zijn het smd chips ofzo (bestaat er nog iets kleiner?) Nu vroeg ik me nog af hoe je zo'n chip gebruikt. Ik ben het gewend om met gewonen componenten te werken. Zou ik hiervooor een ander topic openen of kan ik dat hier in deze topic doen??
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
RiPKiP



Geregistreerd op: 25-8-2002
Berichten: 390
Woonplaats: Richting Utrecht :-)

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 18:19    Onderwerp: Reageer met quote

Ja het kan nog kleiner maar kijk even naar de manier waarop ze het doen in hetvolgende artikel:

http://www.casejunkies.com/index.php?upn=010001&hl_id=217
_________________
NEW www.radio-transmitters.com
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage MSN Messenger
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 19:29    Onderwerp: Reageer met quote

wanneer heb je ze bestelt Pee_l, weet ik of ik die van mij ook al snel kan verwachten Very Happy
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 19:30    Onderwerp: Reageer met quote

bedankt voor de goede raad. Het is een heel handige site. kan je zo'n smd ic combineren met gewone componenten (throug hole)?
mvg,

péé
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
the waiter



Geregistreerd op: 27-2-2005
Berichten: 202
Woonplaats: In de buurt van Tilburg

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 19:35    Onderwerp: Reageer met quote

Ripkip, misschien is dat zendertje wel iets voor www.radio-transmitters.com onder het kopje " bugs "?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Pee_l



Geregistreerd op: 18-12-2003
Berichten: 171
Woonplaats: Antwerpen

BerichtGeplaatst: Di 22 Mrt 2005, 20:02    Onderwerp: Reageer met quote

Ik denk dat ik de samples ook vorige week vrijdag heb besteld. Zeker in dat weekend.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> HF Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2, 3  Volgende
Pagina 1 van 3                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO