Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Meerdere drukknoppen op een ingang

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal
Auteur Bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Do 19 Mrt 2009, 22:01    Onderwerp: Meerdere drukknoppen op een ingang Reageer met quote

Hey,

Is het mogelijk om verschillende drukknoppen op één ingang te plaatsen? Ik heb (de pic) te weinig I/O poorten.
De bedoeling is om 7 drukknoppen te gebruiken en iedere knop heeft een eigen functie. Is het mogelijk door een 'spanningmeting' te doen op een analoge ingang, om zo te detecteren welke drukknop ingedrukt is geweest? Zoja, hoe zou ik dit dan het best schijven (in asm)? Ik ben nog zeer nieuw in de pic-wereld, daarom deze 'hulpkreet'.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groeten

Peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 20 Mrt 2009, 8:11    Onderwerp: Reageer met quote

Ja hoor. Kies een ingang van de picchip die analoge waardes kan lezen. Maak een spanningdeler, en meet de spanning. Zet dan die waardes met wat sprijding in een tabel en je hebt zo een heleboel standen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Vr 20 Mrt 2009, 15:38    Onderwerp: Reageer met quote

Bedankt voor de reactie.

Maar kan je misschien een klein voorbeeld posten? Ik heb geen idee hoe ik zo'n tabel moet maken.

Peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 20 Mrt 2009, 16:38    Onderwerp: Reageer met quote

In welke "taal" wil je aan de gang gaan ??
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Vr 20 Mrt 2009, 17:58    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben bezig assembler onder de knie te krijgen. Dus het liefst in assembler.

Groeten
Peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 12:40    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb een schema getekend van de spanningdeler. Zou dit werken?Volgens de datasheet van de pic16f88 mag de ingangsimpedantie max 10kohm zijn. Bedoelen ze daarmee de Rwaarde tussen AN0(poort) en de massa? Welke weerstandswaarden zou ik hier het best gebruiken? Is R2 echt nodig?
Ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden.

Groeten

Peter





spanningsdeler.GIF

spanningsdeler.GIF - 2236 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 13:07    Onderwerp: Reageer met quote

Dat wil inderdaad zeggen dan je met alle weerstanden opgeteld niet boven de 10K mag komen.
Als je de schakeling iets anders aansluit dan kun je meer "afstand" houden tussen de standen onderling.
Je zet die 8 weerstanden van b.v. 1K in serie tussen de voedingsspanning en de 0 volt.
Dan breng je de aftakking waar de schakelaar(s) aan zitten naar de ingang van de chip.
Misschien kun je een weerstand van b.v. 100K van de ingang naar de 0 zetten om dat bij geen ingedrukte knop die ingang dan zweeft.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
JoPiDo



Geregistreerd op: 7-7-2007
Berichten: 72

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 13:09    Onderwerp: Reageer met quote

leuk topic, ik ga het een keer proberen na te bouwen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 15:33    Onderwerp: Reageer met quote

Zou het volgende schema niet beter zijn? Kwestie van deelspanningen over de diodes (steeds +/- 0.6V).
De 100k is er ook in verwerkt zodat de poort niet ''zweeft''.





spanningsdeler (diode).GIF

spanningsdeler (diode).GIF - 2207 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 16:39    Onderwerp: Reageer met quote

Zoiets bedoel ik. Eb die 80 ohm daar mag je dan ook 82 ohm voor nemen hoor.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 18:18    Onderwerp: Reageer met quote

nicebadboy schreef:
Volgens de datasheet van de pic16f88 mag de ingangsimpedantie max 10kohm zijn.


En nu zit ik met een weerstand van 100kohm? Gaat dat niet voor problemen zorgen?

Groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 23 Mrt 2009, 19:00    Onderwerp: Reageer met quote

Nee hoor, er is dan niks aangesloten en de ingang hoeft niks te meten, alleen hij mag niet zweven.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Wo 25 Mrt 2009, 22:46    Onderwerp: Reageer met quote

Hey,

Ik probeer nu met mijn pic16f88 een programma te schijven om het vorig schema te kunnen inlezen, maar het lukt mij niet.
De bedoeling van het ontwerp is dat iedere drukknop een uitgang aanstuurt( telkens de zelfde), maar telkens met een andere tijd. vb knop 1= 1sec, knop 2= 2sec....
Ik zet de drukknoppen op 1 ingang, omdat de rest van de I/O ook al in gebruik zijn.

Is er iemand dat mij wat kan helpen met het schrijven van dit programma? Ik ben bezig in assembler.

Groeten

Peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
bertus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 14-2-2007
Berichten: 1991
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Wo 25 Mrt 2009, 22:52    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Zou je ook niet een R - 2R netwerk kunnen gebruiken ?
Dan kun je zelfs waarden maken voor meerdere toetsen tegelijk.
Bekijk dit verhaal maar eens:
http://www.allaboutcircuits.com/vol_4/chpt_13/3.html

Groeten,
Bertus
_________________
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 10852
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 26 Mrt 2009, 8:08    Onderwerp: Reageer met quote

Gewoon de spanningen inlezen en dan met "select case"
case 20-40
enz
case 41-50
enz
enz
end select
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nicebadboy



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 13
Woonplaats: Belgie, Mechelen

BerichtGeplaatst: Vr 27 Mrt 2009, 22:24    Onderwerp: Reageer met quote

Hey,
Ik heb op de site www.picbasic.nl een schema en een programma (beginners deel 5, bij RCin) gevonden, die ideaal zijn voor mijn project. Alleen is het programma in 'picbasic' geschreven.
Is er iemand die dit in 'assambler' kan omzetten of dat niet mogelijk?

Alvast bedankt.

Peter
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO