Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
tempratuurmeting m.b.v pt1000
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal
Auteur Bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Za 25 Sep 2004, 19:01    Onderwerp: tempratuurmeting m.b.v pt1000 Reageer met quote

hoi zou iemand mij kunnen helpen met een schema voor het aansturen van een pt1000
moet namelijk een tempratuur meten van 0 tot 500 'C
d8t aan een pt1000 een a/d converter en een vb programma voor het aangeven van de temp maar weet alleen niet hoe ik de temp via een a/d converter in digitale waarde krijg (wil hiervoor mijn printerpoort gebruiken en 8 bits omzetting) is dit mogelijk ?????????
en hoe????????
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 26 Sep 2004, 11:26    Onderwerp: Reageer met quote

Je laat een constante lage stroom lopen door je pt1000.
Deze stroom wordt dan door de pt1000 omgezet in een spanning.
Eventueel versterk je deze waarde nog om in een goed gebied te komen van de ad converter.
Via de pt1000 tabel weet je dan de relatie tussen de spanning en de temperatuur.
Je laat je programma in de pc deze berekening doen te zet de waarde op je scherm
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





pt1000_2_V.GIF

pt1000_2_V.GIF - 18461 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Zo 26 Sep 2004, 21:33    Onderwerp: Reageer met quote

welke a/d converter moet ik gebruiken was mijn vraag eigenlijk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 26 Sep 2004, 21:39    Onderwerp: Reageer met quote

Bij conrad heb ik de adc08041cn gevonden.
Dit is een 8 bit adc. En die kun je wel met een printerpoort bedienen, wanneer je de controle signalen ook uit de printerpoort betrekt.
Zoek maar eens op internet naar de adc0804.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Ma 27 Sep 2004, 13:04    Onderwerp: ja die heb ik al Reageer met quote

maar hoe stel ik in dat deze de ingangsspanning continu controleerd??
en wat moet mijn Freq zijn ???(maak het eigenlijk wat uit wat deze is?
deze heeft een ingeboude timer toch?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 27 Sep 2004, 13:37    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je in de data sheet kijkt zie je een voorbeeld hoe hij zelf blijft meten. Zo sluit je hem dan aan.
Hij heeft ook een interne oscillator, dus daar hoef je ook niks aan te doen. En je kunt men zo schakelen dat hij pas meet als jij de waarde vraagt.
Bijna alles is mogelijk.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Di 28 Sep 2004, 12:23    Onderwerp: Reageer met quote

waarvoor dient die transinstor in jou schema

ik wou de temratuursensor in serie schakelen met een 1 k weerstand en daarna de spanningsverschil meten tussen deze weestanden
Confused Embarassed
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 28 Sep 2004, 14:05    Onderwerp: Reageer met quote

Die schakeling met de transistor, twee diodes en de basis en emittor weerstand is een stroombron schakeling met een constante stroom door de belasting en enigsinds temperatuur gestabiliseerd.
Wanneer je een gewone serie weerstand zou nemen en de aangesloten voedingsspanning varieerd om welke reden dan ook, dan zie je dat direct terug op je PT1000 en dan "denkt" de schakeling dat het warmer of kouder is geworden, maar dat is het niet.
Daarom die constante stroom door de PT1000 en dan is de waarde alleen nog maar afhankelijk van de temperatuur en niet van de rest van de omgeving die er niks mee te maken heeft.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Di 28 Sep 2004, 18:40    Onderwerp: Reageer met quote

hee ken je het uitleggen hoe eigenlijk want bij mij veranderd de stroom wel als ik mijn weerstand verander van 1k tot 3 k (tussen deze waardes ligt mijn tempverschil
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 28 Sep 2004, 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

Beste Romeo,
Mag ik dan ook van jou weten welke waardes je dan aan de onderdelen hebt gegeven om die test te doen.
Het moet wel in het bereik liggen van het geheel.
De wet van ohm mag je ook in dit geval niet in de vuilnisbak gooien.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Wo 29 Sep 2004, 14:42    Onderwerp: Reageer met quote

voor het zoeken van de waardes Re en Rb is daar nog een formule voor???????????
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 29 Sep 2004, 15:07    Onderwerp: Reageer met quote

Ja hoor. Zoals je ziet zitten er 2 diodes in serie naar de basis toe.
Een diode is om de basis emitter overgang te compenseren. De overgebleven diode is nu onze referentie. (spanning).
Er zal dus altijd 0,7 volt over de emittor weersrand staan ongeacht de waarde ervan.
Via de wet van ohm kun je nu makkelijk de waarde berekenen van deze weerstand.
Stel dat je 1 mA door de belasting wil laten lopen (collector).
De spanning over de weerstand was 0,7 volt en de stroom die je wil is 1 mA. Dus de emitter weerstand is 700 ohm.
Waneer je de versterking van de transistor weet weet je ook de basis stroom die hiervoor nodig is.
Dan moet er toch ook nog een paar mA door de diodes lopen en dan zie je al vlug dat de basisstroom te verwaarlozen is.
Neem aan 3mA door de diodes.
Wanneer je uitgaat van b.v. 15 volt voedingsspanning dan blijft er voor de basis weerstand het volgende over:
15,0 - 1,4 = 13,6 Volt . En 3 mA geeft dus een basis weerstand van ongeveer 4,5 Kohm. (neem 4K7).
Begrijp je de schakeling een beetjke nu ?
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Do 30 Sep 2004, 9:57    Onderwerp: ja maar? Reageer met quote

wat ik nog niet snap is dat Ie = Ib+Ic
dus 1mA = Ib + 1mA
ib is dan toch 0???
of geld deze regel hier niet voor
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 30 Sep 2004, 10:38    Onderwerp: Reageer met quote

Stel dat je een transistor hebt met een versterkingsfaktor van 250.
De basis stroom bij een collectorstroom van 1 mA is dan 4 uA.
De emittor stroom is de som van deze stromen. Dat blijft kloppen, maar ik verwaarloos die basisstroom, omdat in de praktijk dit niet opvalt.
Of er nou 1,000 mA loopt door die weerstand of 1,004 mA. Mij maakt dat helemaal niks uit. procentueel gewoon te verwaarlozen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Di 12 Okt 2004, 10:17    Onderwerp: tnks Reageer met quote

hee trouwens nog bedankt voor al deze info
wel een beetje laat maar Embarassed
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Di 26 Okt 2004, 19:17    Onderwerp: Reageer met quote

hee ik heb de tempratuursensor aan een a/d gekoppeld en krijg aan de uitgang de juiste waardes maar als ik de a/d converter koppel aan de printerpoort doet het niks
gebruik de drivers (io.dll)voor het inlezen van mijn printerpoort

Hoe ken dit en wat ken ik fout gedaan hebben?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 26 Okt 2004, 21:22    Onderwerp: Reageer met quote

Kun je een schema laten zien van wat je gebouwd hebt. Misschien kan ik dan iets ontdekken, want zo zie ik niks.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Ma 1 Nov 2004, 16:04    Onderwerp: Reageer met quote

hee ga het serieel proberen lukt me niet om die bitjes te sturen weet je mischien een schakeling om die 8 bits uit mijn a/d serieel te krijgen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 1 Nov 2004, 16:24    Onderwerp: Reageer met quote

Je bied de 8 bit data aan aan een HEF4014 (pen 7,6,5,4,13,14,15,1). Je geeft een load puls (pen 9) en dan 8 klokpulsen (pen 10) en via de uitgang (pen 3) lees je de data in.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
romeo



Geregistreerd op: 4-9-2004
Berichten: 15
Woonplaats: rotterdam

BerichtGeplaatst: Do 25 Nov 2004, 16:23    Onderwerp: hulp Reageer met quote

hee maakt de klokpuls uit hoe groot ie is of hoe groter de klokpuls hoe beter je het kunt controleren????
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 25 Nov 2004, 19:36    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je inderdaad een puls van 1 sec. neemt dan kun je op je gemak kijken of het werkt.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denis



Geregistreerd op: 20-12-2004
Berichten: 5
Woonplaats: den haag

BerichtGeplaatst: Ma 20 Dec 2004, 11:33    Onderwerp: Reageer met quote

hoi heb net deze forum gelezen best interessent alleen begrijp ik niet hoe je aan die 3mA komt voor het berekenen van de stroom door de diode

zou iemand mij dit uitleggen
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 20 Dec 2004, 12:05    Onderwerp: Reageer met quote

Die 3 mA is eigenlijk aangenomen.
Wanneer je b.v. een 1000 ohm ntc of ptc weerstand hebt, en je wil een beetje fatsoenlijk meten, dan heb je een hoge waarde nodig om nauwkeurig af te kunnen lezen.
En als je dan 3 mA neemt dan heb je toch al gauw 3 volt bij 1000 ohm.
Dit is gewoon een praktische waarde. Je mag ook gerust wat hoger of wat lager gaan. Echter niet te hoog, want dan krijg je dat de stroom door de weerstand, de weerstand gaat opwarmen, en dan ga je fout meten.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denis



Geregistreerd op: 20-12-2004
Berichten: 5
Woonplaats: den haag

BerichtGeplaatst: Ma 20 Dec 2004, 13:10    Onderwerp: Reageer met quote

wat ik begrijp het nu helemaal niet meer
die 3 mA neem je toch om de waarde van Rb te berekenen Rc is toch je temperatuur sensor en daar staat toch Ie/Ib op?
dan heb je daar een een waarde van 1mA/3mA * weerstandwaarde dat is toch dan je voltage
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
denis



Geregistreerd op: 20-12-2004
Berichten: 5
Woonplaats: den haag

BerichtGeplaatst: Ma 20 Dec 2004, 13:13    Onderwerp: Reageer met quote

sorry moet ic-ib zijn niet *
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO