Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
thermostaat
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal
Auteur Bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 20:59    Onderwerp: thermostaat Reageer met quote

Hallo allen,

Ik heb een vraagje,
Ik zou graag mijn thermostaat in huis vervangen door een zelf gemaakte met een PIC IC erin en 4 7-sigment display's.
Ik heb mij zo een programeertoestelletje gemaakt en ik gebruik Proton lite als software.
Kan er mij soms iemand helpen om een schema en programma te ontwikkelen, zo kan ik mij er in verdiepen hoe dit ineen zit.

Dank bij voorbaat.





thermostaat.JPG

thermostaat.JPG - 19182 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:18    Onderwerp: Reageer met quote

Ja hoor, geen probleem.
Welke temperatuur opnemer gebruik je dan kan ik dat zo in het schema verwerken.
Proton plus ken ik eigenlijk niet maar dat zoek ik dan wel op.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:24    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Welke opnemer stel je voor?

Het programma komt van hier: http://www.picbasic.org/proton_lite.php

mss nog deze details als dit lukt: Het zijn 2 cijfers en dan een cijfer na de komma + °C.
Werking: in rust geeft die de ruimtetemperatuur weer, en bij het drukken van de "op" of "neer" toets geeft hij de ingestelde waarde weer. bij dan nogmaal op "op" of "neer" te drukken gaat de ingestelde waarde hoger of lager. Na enige seconden gaat hij dan terug naar de ruimtethemperatuur.

Is dit waar dat ik de sterkte van de segmenten kan dimmen of niet?

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:32    Onderwerp: Reageer met quote

Het is waar dat je het display kunt dimmen. Dat doe je met pwm in de gemeenschappelijke voedingsleiding.
Als opnemer kun je een NTC of PTC nemen, deze zijn wel een beetje traag. Misschien is een LM35 beter te gebruiken als opnemen. Jij bent de klant, kijk maar wat je wil.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:36    Onderwerp: Reageer met quote

kan dit dan soms ingebouwd worden dat ik kan dimmen?

een LM35 is perfect als dit niet te ingewikkeld word voor u.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:40    Onderwerp: Reageer met quote

Ok, dat komt er ook bij. Mag er een schakelaar daarvoor bijkomen of wil je dat doen als je eerst beide knoppen indrukt en dan met + en - de helderheid regeld?
Moet er ook een relaitje bij die de verwarmingsketel aan en uitzet? En hoeveel graden wil je dan als hysteresus zodat je geen aan en uit krijgt tijdens opwarmen en afkoelen van de ruimte?
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 11 Apr 2006, 21:50    Onderwerp: Reageer met quote

Liefst als je de beide knoppen enige tijd samen indrukt. je mag desnoods een decimaal punt laten knipperen ofzo dat ik weet dat ik in de helderheidsregeling zit en na een tijdje eruit gaan.

Liefst wel een relaitje.

Hysteresis?? hoeveel word er daar normaal voor genomen? 1 à 2 graden?? Beslis maar wat je het best vind.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 7:57    Onderwerp: Reageer met quote

Komt eraan !!
Je display is dat een CA of een CC type.
En de drukknoppen zijn dat gewoon losse kontakten waar ik bij kan of zijn ze al ergens mee verbonden.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 17:34    Onderwerp: Reageer met quote

Voor het display is het eender, ik moet die nog gaan kopen.
De drukknoppen zullen binnenkomen op de PIC IC.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 17:50    Onderwerp: Reageer met quote

...
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--


Laatst aangepast door stynus op Za 29 Apr 2006, 13:50, in totaal 1 keer bewerkt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 20:12    Onderwerp: Reageer met quote

Hier is het schema.
Ik kan als jullie willen natuurlijk ook de software schrijven, maar jullie mogen dat ook zelf doen.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





thermostaat.GIF

thermostaat.GIF - 19129 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 20:32    Onderwerp: Reageer met quote

als je deze wil schrijven want voor mij is dit de eerste keer.
ik heb wel al een basiskennis ervan, maar om een programma te schrijven voor zo'n schema Embarassed

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 20:44    Onderwerp: Reageer met quote

Dan zal ik wel wat schrijven voor jou en opsturen.
Maar wel evengeduld hebben, want ik heb nog meer te doen.
Het komt er wel aan.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Wo 12 Apr 2006, 20:48    Onderwerp: Reageer met quote

u doet maar op alle gemak, ik kan wel even wachten hoor.
bedankt op voorhand
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 16:56    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi Mat.

Al begonnen met het programma? hopelijk niet, want ik zou er graag enige wijzigingen aanbrengen als dit mogelijk is natuurlijk.

I.P.V. 4 7-segment display's op aan te sluiten zou ik er een LCD-schermpje van 2*16 regels willen op aansluiten.

Ook , indien mogelijk, zou ik er de temperatuur van de volgende dag willen in programmeren.

En als laatste zou ik op het scherm in rust de actuele temperatuur, datum en uur willen op zien.

Hopelijk verandert het schema niette veel, maar als het een te groot probleem is ...


Dank u
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
geert



Geregistreerd op: 10-2-2004
Berichten: 129
Woonplaats: Zwolle

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 17:04    Onderwerp: Reageer met quote

Heh, dat bedenk je mooi op tijd :p Ik denk dat het schema er erg veel van verandert Wink
_________________
Alle elektronica bestaat uit rook: als er iets kapot gaat, komt het naar buiten.

http://www.roenskeep.net
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 17:57    Onderwerp: Reageer met quote

Er veranderd inderdaad wel wat maar dat is niet erg. Op deze manier ben ik van de straat af.
Ik post hem wel als het zover is.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

Hier is dan het schema. Ik hoop dat je dit bedoeld. Anders hoor ik het nog wel.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





thermostaat-1.GIF

thermostaat-1.GIF - 19048 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 19:16    Onderwerp: Reageer met quote

voor wat dient de 3de drukknop?

Kan het volgende mss in het programma zitten:

in rust gaat de backlight niet.

bij het bedienen van 1 van de 3 toesten gaat de backlight aan op de ingestelde waarde van de pot meter, en na enige tijd geen enkele toets meer bediend te hebben gaat die terug uit.

bedankt voor de moeite
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 20 Apr 2006, 19:50    Onderwerp: Reageer met quote

Die derde knop heb ik nodig om een keuze te maken tussen tijd instellen (klok goedzetten) en temperatuur instellen. De twee andere zijn dan voor up en down.
Maar ik kan er ook een weglaten zodat je met wat keuze kombinaties en teksten op het display de zaak goed kunt zetten.
En de backlight stel je met het potmetertje in.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Faithless-fan



Geregistreerd op: 10-3-2006
Berichten: 27

BerichtGeplaatst: Vr 21 Apr 2006, 16:53    Onderwerp: Reageer met quote

ik had misschien gedacht op de 2 knoppen zo'n 2 sec samen ingedrukt te houden dat we in het "programmeerstuk" zitten en dan de up of down gebruiken om te kiezen wat we programeren. Maar zou dit lukken dat de backlight na enige inactiviteit uitgeschakeld wordt en bij het drukken terug aanspringt??

Nog 1 vraagje, kan er daar zo'n DCF77 ontvanger op aangesloten worden voor de klok?Als het teveel werk is laat ik dat wel achterwege hoor.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 21 Apr 2006, 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, beide is mogelijk. Wil je dat ?
Zo ja, dan doe ik dat zo.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Za 22 Apr 2006, 9:33    Onderwerp: Reageer met quote

ja, dat zou wel handig zijn, altijd het juiste uur.

die backlight zou ook wel handig zijn.

indien mogelijk mag dit er bij.

Mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 22 Apr 2006, 18:02    Onderwerp: Reageer met quote

Zal ik er allemaal bijzetten.
Op de software moet je dan nog even wachten, wat ik moet nog uitzoeken hoe dat dcf stuk werkt.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Soldeerderke



Geregistreerd op: 11-4-2006
Berichten: 39
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Za 22 Apr 2006, 18:05    Onderwerp: Reageer met quote

je doet maar.
laat me iets weten of het gelukt is.

dank u
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Digitaal Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO