Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Multiroom maken met 1 versterker en digitale volumeregelaars

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Audio
Auteur Bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Zo 11 Mei 2014, 11:31    Onderwerp: Multiroom maken met 1 versterker en digitale volumeregelaars Reageer met quote

Hey, ik heb een vraagje en hopelijk kunnen jullie mij daarbij helpen.
Om te beginnen leg ik even uit wat ik wil.

Er zijn op 3 plaatsen in mijn woning luidsprekers, en kan nog uitbreiden naar 5.
Deze luidsprekerkabels komen toe bij de verdeelkast. Aldaar worden deze van audio voorzien door een versterker.
Deze versterker krijgt signaal van een server pc.
Nu wil ik op de uitgang van deze versterker ( dus tussen versterker en luidsprekers) naar elke zone een digitale volumeregelaar plaatsen en de drukknoppen hiervan aansluiten op een relais/teleruptor met potentiaalvrije contacten van het domoticasysteem zodoende ik via tablet en externe drukknoppen het volume per zone kan beheren. Dit lijkt mij een veel goedkopere oplossing dan voor elke zone een versterker en dan nog een digitale volumeregelaar op het signaal naar elke versterker.

Ik heb een cesium 200 versterker van Dap audio en momenteel staat op channel 1, 2 artsound AS30W + 1 Artsound MD30W en op channel 2, 3 x Artsound MD30W.
De versterker geeft volgens de handleiding 2 x 70W op 8 Ohm en 2 x 105W op 4 Ohm.
De luidsprekers ; AS30W geeft 50W (rms) 8 Ohm en de MD30W geeft 10W (rms) 8 Ohm.
Er wordt nooit veel vermogen geleverd gezien deze luidsprekers dienen voor achtergrondmuziek in vrij kleine ruimtes. De luidsprekers zijn per channel parallel geschakeld.

Indien ik nog zones wil bijcreëren komen er nog 2 à 3 AS30W bij. Ik vrees dan wel dat hier nog een extra versterker zal voor moeten bijkomen.

Kunnen jullie mij zeggen of mijn idee haalbaar is en zoja wat ik hier dan voor nodig heb. En indien dit niet haalbaar zou zijn hebben jullie dan ideeën om zulks toch te kunnen realiseren?

Artsound heeft zulk systeem, de svc4 of svc6. Maar dit is met draaiknoppen en kan dus niet in het domotica systeem geïmplementeerd worden op die manier.

Laat maar weten als je meer info nodig hebt.

Alvast bedankt.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 11 Mei 2014, 12:11    Onderwerp: Reageer met quote

In principe zou je met een versterker uit kunnen komen om al die luidsprekers aan te sturen.
Men gebruikt dan een versterker die een 100 V constant voltage output heeft. Elke aangesloten luidspreker heeft dan een 100 V naar de juiste luidspreker impedantie trafo. Die trafo heeft dan de mogelijkheid on d.m.v. een potmeter of een schakelaar met standen om het volume te regelen.
Echter het regelpunt heeft een hogere spanning en stroom om het volume te regelen.
Ik ken eigenlijk geen digitale potmeters die tegen die spanning en stroom kunnen.
De ic's die ik ken zijn dan meer voor het ingangsniveau audio signaal.
(een paar honderd milivolt.)
Als de die kant op gaat, dan moet elke luidspreker zijn eigen versterker hebben.
Maar misschien heeft het domotica systeem wel iets die een wat hogere spanning en stroom kan regelen, en dan zou je die kant op kunnen gaan.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Zo 11 Mei 2014, 13:30    Onderwerp: Reageer met quote

Hey bedankt, ja de versterker is er al en de luidsprekers ook dus kan nu moeilijk alles gaan omschakelen naar een 100v systeem. Heb je de svc6 van artsound eens kunnen bekijken. Kunnen die draaiknoppen niet verandert worden door drukknoppen?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 11 Mei 2014, 15:12    Onderwerp: Reageer met quote

Nee, heb ik niet bekeken, ga ik wel doen nou. Smile
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2014, 10:41    Onderwerp: Reageer met quote

Hey, heeft er iemand nog een idee of wat info over mijn vraag?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2014, 16:07    Onderwerp: Reageer met quote

Ik heb gekeken, maar vergeten een antwoord te geven, sorry.
Als je de potmeter door drukknoppen wil vervangen, dan moet er een motortje bijkomen die de potmeter verdraait, maar dat is best prijzig.
Voor 100 volt systemen is er genoeg verkrijgbaar, maar laagohmig kan ik eigenlijk niks vinden. Jammer maar helaas.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2014, 16:24    Onderwerp: Reageer met quote

Toch bedankt. Dan zal er niets anders opzitten dan nog een versterkertje bij te plaatsen. Dan kan ik misschien die volumeregelaar met de ic DS1669 gebruiken om het volume per kanaal te regelen. Dus met twee versterkers zijn dat dan 4 kanalen, en dus in mijn geval 4 zones.
Of gaat een versterker "flippen" als er een zwak links- en een sterk rechtssignaal ingaat?
Om zo'n volumeregelaar te bouwen heb ik gelezen dat je een condensator nodig hebt van 0,1µF. Welke condensator moet dit zijn (keramische, elco, %)?
En welke spanning heb je nodig om dit printje te voeden?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2014, 16:35    Onderwerp: Reageer met quote

De volumes apart regelen met een DS1669 moet zonder meer gaan.
De versterkers hebben geen problemen met niet evenredige volume standen bij links en rechts, het zijn immers gescheiden versterkers.
De voedingsspanning voor de chip is 5 volt.
Ik zal de specificatie precies gaan bestuderen als je er een ac signaal door gaat sturen. en of het aangeboden signaal negatief mag.
Je hoort er nog van.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Ma 26 Mei 2014, 12:01    Onderwerp: Reageer met quote

Hey Mat, heb je de specificaties ondertussen al eens kunnen bekijken.
En bestaat er geen kleine versterker dat maar 10W moet leveren? En dat dus compact is in afmetingen? Ik dacht eens ergens gezien te hebben dat er een printplaat als versterker voor 15W bestond. Maar kan dit nergens meer terugvinden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Ma 26 Mei 2014, 15:41    Onderwerp: Reageer met quote

Ja hoor er bestaan mooie kleine versterker modules bij Conrad voor 20 euro
117560 - 89 is er oa. een maar ze hebben nog veel meer.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Michaelvn



Geregistreerd op: 10-5-2014
Berichten: 6
Woonplaats: België

BerichtGeplaatst: Ma 26 Mei 2014, 21:29    Onderwerp: Reageer met quote

ok bedankt. Heb je de specificaties van de digitale volumeregelaar nog eens kunnen bekijken welke componenten ik exact nodig heb.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Audio Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO