Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Voltage divider ac signaal

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen
Auteur Bericht
Dogbreath97



Geregistreerd op: 2-12-2015
Berichten: 2
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 3 Dec 2015, 16:20    Onderwerp: Voltage divider ac signaal Reageer met quote

Hallo,

Ik ben bezig met een PWS over draadloze energie, en moet een deel met 'capacitive coupling' uitwerken. Ik heb hiervoor een hoog oscillerend hoog voltage voeding nodig.
Ik heb hier een plasmabol voor gekocht, en die heeft één probe die het hoog oscillerend hoog voltage levert.

Voor mijn berekeningen moet ik erachter komen hoe groot het voltage van die voeding is. Ik ga ervanuit dat die rond een paar kilovolts is.

Ik had mijn geniale idee, om een voltage divider met 30 weerstandjes van elk 100Kohm te maken. Maar tot mijn verbazing blijkt het dat over elk weerstandje een ander voltage gaat. Het neemt exponentieel af. Ik heb een attachment met mijn meet resultaten toegevoegd.

Iemand enig idee waarom dit zo is? De elektrical impedance zou hetzelfde moeten zijn als de weerstand...

Daarnaast bleek dat mijn multimeter verschillende voltages aangaf naar aanleiding van hoe om ik de probes had. De frequentie is (volgens mijn multimeter) 27kHz




gemeten waarden en grafiekje
voltage divider.png

voltage divider.png - 3709 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 3 Dec 2015, 16:59    Onderwerp: Reageer met quote

Wanneer je wisselspanning gaat meten via weerstanden moet je rekening houden dat er ook een capacitive deling ontstaat.
Die capacitive deling staat in principe parallel met iedere weerstand en doet ook mee.
Door er echte condensatoren parallel te plaatsen bij de weerstanden en je kiest die dusdanig dat de paracitaire capaciteit wegvalt, dan heb je een goede wisselspanningsdeler.
Zoek maar eens via google informatie over wisselspanningsdelers.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Dogbreath97



Geregistreerd op: 2-12-2015
Berichten: 2
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Do 3 Dec 2015, 17:43    Onderwerp: Reageer met quote

Ah ok, zou ik dan niet beter alleen capacitors kunnen gebruiken?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 3 Dec 2015, 19:11    Onderwerp: Reageer met quote

Zou wel kunnen, maar dan kun je er geen DC bij meter, alleen AC.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO