Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Lichtschakeling via brandweerpieper

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen
Auteur Bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Zo 6 Nov 2016, 12:24    Onderwerp: Lichtschakeling via brandweerpieper Reageer met quote

Goedemorgen,

Ik ben een complete leek in de electronica, maar al dagenlang ben ik opzoek naar een oplossing. Ik zit bij de brandweer en wil dat er een (of meerdere) lampen automatisch aangaan wanneer er een melding is. Nu heb ik uitgezocht dat de trilmotor (die geactiveerd wordt bij een melding) verwijderd kan worden uit de pager en op de blauwe en/of rode kabel (zie bijlagen rechtsboven de foto) een relais aangesloten kan worden. (of een 8-polige din?). Deze zou dan weer dmv contact kunnen maken door een elektrische lichtschakelaar, gewoon zo'n action ding. Dit is daar een voorbeeld van: http://www.semafoonwinkel.nl/Webwinkel-Product-149269383/Draadloze-...10-of-Birdy.html.

Dit is ideaal, want in de nacht is het altijd behappen met een melding. Als de lichten aangaan, scheelt dit tijd en daar heeft de burger profijt van. Ik ben benieuwd of iemand een idee heeft voor een oplossing!

Groet,

Fireman




P2000 pager binnenkant
p2000.jpg

p2000.jpg - 3861 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 6 Nov 2016, 12:40    Onderwerp: Reageer met quote

Is inderdaad mogelijk.
Motortje verwijderen, maar eerst even meten hoeveel spanning daar op komt te staan wanneer het motortje loopt. Nu weet je wat voor een relaistje je moet kopen (aantrekspanning). Een blusdiode over het relaistje (goed om aansluiten, Kathode aan de +). Nu komt het relaistje in wanneer anders het motortje loopt.
Met het relaiskontant kun je nu de lampen aan laten gaan, b.v. met behulp van dat ding waar je de link van hebt geplaatst.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Vr 18 Nov 2016, 13:18    Onderwerp: Reageer met quote

Ik ben al een stukje verder! Heb een netwerkkabel gestript en deze aan de pieper gesoldeerd. Over deze draden komt 1.5V als er een melding komt. Op het knopje van de draadloze afstandsbediening staat 2V. Kan iemand vertellen wat ik nodig heb om de kabels op de afstandsbediening aan te kunnen sluiten? Ik heb mezelf laten vertellen dat een 1.5V relais (DC?) niet heel makkelijk te verkrijgen is.

Andere vraag: Wat is de toevoeging van een blusdiodide?

Alvast bedankt!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 18 Nov 2016, 14:48    Onderwerp: Reageer met quote

Blus diode heb je nodig om de elektronica te beschermen wanneer een relais afvalt.
Een 1,5 volt relais is inderdaad niet erg makkelijk re krijgen, we kunnen wel een transistor erbij zetten die dan b.v. een 6 volt relais laat schakelen, echter we moeten dan die extra 6 volt er wel bij plaatsen. Is dat een probleem.?
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Vr 18 Nov 2016, 17:45    Onderwerp: Reageer met quote

De afstandsbediening van de stopcontacten bevat een 12V batterij, maar op de knoppen in de printplaat staat 2 volt. kan dit geen probleem opleveren als er dan 6V op wordt gezet?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
smd_lover
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 24-3-2009
Berichten: 1578
Woonplaats: prov Groningen.

BerichtGeplaatst: Vr 18 Nov 2016, 18:46    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, je zult eerst moeten uitzoeken hoe die knoppen-schakeling in elkaar zit.
_________________
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Za 19 Nov 2016, 15:53    Onderwerp: Reageer met quote

Ik loop hierop echt vast. Zo ziet de afstandsbediening eruit (na een avondje solderen). Normaal gesproken activeer je het licht met een drukknop, ik wil dit natuurlijk met een beetje elektrische spanning doen. Er zit een A23S batterijtje in (12V). Volgens de meter staat er 2V op een drukknop.

How to fix? Shocked





IMG_4698.jpg

IMG_4698.jpg - 3735 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 19 Nov 2016, 16:07    Onderwerp: Reageer met quote

Het toetsenbord zit in een matrix die gescand wordt d.m.v. een ic.
Ik hoop dat je afstandsbediening nog werkt na zo een operatie.
Ik maak in de loop van deze week een schemaatje dat je kunt gebruiken.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Zo 20 Nov 2016, 11:26    Onderwerp: Reageer met quote

Dat zou super zijn!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Za 26 Nov 2016, 12:47    Onderwerp: Reageer met quote

Had u toevallig nog een schematje getekend? Ik zie hem graag tegemoet!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Za 26 Nov 2016, 13:41    Onderwerp: Reageer met quote

Hier een schemaatje.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





brandweerknop.GIF

brandweerknop.GIF - 3623 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Zo 27 Nov 2016, 15:47    Onderwerp: Reageer met quote

Super bedankt! Nu begin in de schakeling te begrijpen. Ik vroeg mezelf alleen af of de blauwe draad (1,5V) direct gekoppeld kon worden met 12v, onderin het schema. Levert dit geen problemen op?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Zo 27 Nov 2016, 16:01    Onderwerp: Reageer met quote

De "nullen" van beide systemen moeten aan elkaar anders loopt er geen stroom in de beide circuits.
Als het echt een probleem zou geven, dan kunnen we nog altijd naar een optocoupler toe, maar op dit moment zie ik hier geen probleem in.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Do 1 Dec 2016, 11:36    Onderwerp: Reageer met quote

Okay, alle spullen zijn binnen en ben druk aan het solderen. Ik ben alleen niet zeker op welk pootje van de relais welke aansluiting moet. Ik ben erachter dat er een 1, 2, 6, 7, 8, 9, 13 en 14 opzit. Ik vermoed dat de 7 en 8 naar de druktoetsen moeten, maar de 12 v en het signaal van de transistor??

Klopt het dat de dioxide tussen de transistor en 12v moet, in lijn met 2 aansluitingen op de relais?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Fireman



Geregistreerd op: 6-11-2016
Berichten: 9

BerichtGeplaatst: Do 1 Dec 2016, 11:57    Onderwerp: Reageer met quote

En dat is het het schema wat ik bij het relais kon vinden..




Schermafbeelding 2016-12-01 om 10.57.11.png

Schermafbeelding 2016-12-01 om 10.57.11.png - 3546 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11177
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Do 1 Dec 2016, 12:43    Onderwerp: Reageer met quote

Hoi, Ik heb de nummers erbij gezet.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





brandweerknop.GIF

brandweerknop.GIF - 3538 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO