Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
linksom en rechtsom draaien van een motortje (auto)

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen
Auteur Bericht
Silvio



Geregistreerd op: 4-8-2017
Berichten: 4
Woonplaats: Dilsen

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 10:38    Onderwerp: linksom en rechtsom draaien van een motortje (auto) Reageer met quote

Hallo,

Ik heb een auto en nu wil ik een motortje zo aansluiten dat ik kan kiezen welke kant hij opdraait (om iets te openen of te sluiten).

De spanning moet er alleen op staan als ik de schakelaar bedien, dus niet als deze in de 'tussenstand' staat. Denk hierbij aan een schakelaar om een electrisch raam te bedienen.

Hoe kan ik dit bewerkstelligen als ik de genoemde raamschakelaar en het motortje heb? Aan de motor zitten 2 draden.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
smd_lover
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 24-3-2009
Berichten: 1578
Woonplaats: prov Groningen.

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 11:11    Onderwerp: Reageer met quote

Hier in de derde post staat een antwoord:
http://www.elektronicaforum.nl/ompoolschakeling-t16600.html?highlig...inksom%20rechtsom
_________________
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Silvio



Geregistreerd op: 4-8-2017
Berichten: 4
Woonplaats: Dilsen

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 11:53    Onderwerp: Reageer met quote

Als ik het goed begrijp is alleen een schakelaar genoeg en hoef ik geen relais te gebruiken? Of is dat wel beter?

Sorry, maar ik begin pas met deze tak van de auto....

ik vond ergens deze afbeelding, maar ik snap niet waar dan mijn motortje wordt aangesloten

http://bugs.nl/media/album/view.php?&path=L3Byb2plY3RzL3NwZWVkb...heS1sYXlvdXQuanBn
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
smd_lover
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 24-3-2009
Berichten: 1578
Woonplaats: prov Groningen.

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 12:04    Onderwerp: Reageer met quote

Ja, een schakelaar DPDT, en dan precies zo bedraden als het relais van de tekening.

Van wikipedia:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b5/Crossover-...ch-symbol.svg.png

https://en.wikipedia.org/wiki/Switch
_________________
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 12:50    Onderwerp: Reageer met quote

In bovenstaand geval blijft er wel spanning op de motor staan of je moet een schakelaartje nemen met een middenstand die dan nergens contact mee maakt.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Silvio



Geregistreerd op: 4-8-2017
Berichten: 4
Woonplaats: Dilsen

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 13:21    Onderwerp: Reageer met quote

Het schakelaartje dat ik heb is vergelijkbaar met een schakelaar voor de bediening van de electrische ramen. Dus met 3 standen, naar boven, naar beneden en als je hem los laat gaat hij in het midden staan....
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 13:48    Onderwerp: Reageer met quote

Dan kan die bruikbaar zijn, omdat die maar enkelpolig is zul je er dan toch twee relaistjes tussen moeten zetten die een wisselcontact hebben.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Silvio



Geregistreerd op: 4-8-2017
Berichten: 4
Woonplaats: Dilsen

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 13:55    Onderwerp: Reageer met quote

En hoe ziet dat er dan uit?

1 draad de schakelaar in, 2 draden er uit, telkens 1 draad naar een relais en van daaruit 2 naar de motor?

Welk soort relais moet ik dan hebben?
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Mat Janssen
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 10-12-2003
Berichten: 11178
Woonplaats: nederweert

BerichtGeplaatst: Vr 4 Aug 2017, 14:54    Onderwerp: Reageer met quote

Zo kan het er dan uit kunnen zien.
_________________
signature ruimte te huur Wink
Verhuurd Exclamation





motortje-L-R-Stop.GIF

motortje-L-R-Stop.GIF - 543 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO