Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Zener diode tester

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Ervaringen
Auteur Bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Do 2 Aug 2007, 22:25    Onderwerp: Zener diode tester Reageer met quote

Misschien is dit ook wel nuttig voor jullie.
Ik heb vandaag een zener tester gebouw omdat er in een stereo die ik aan het repareren ben veel zener diodes zitten en ik het moe was de hele tijd een weerstand te zoeken en een schakelingetje te bouwen. Daarom heb ik deze schakeling vlug opgebouwd in een oud kastje:

Foto:

http://www.elektronicastynus.be/Projecten/Meetapp/zener_tester/index.php
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
elektronica amateurtje



Geregistreerd op: 29-5-2006
Berichten: 1079
Woonplaats: heist op den berg.

BerichtGeplaatst: Vr 10 Aug 2007, 19:00    Onderwerp: Reageer met quote

Mooi mooi !!!
_________________
met vriendelijke groenten robin.
Mijn favoriete wet:De wet van de minste
inspanning.
Those about to rock salute you !!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht MSN Messenger
bertus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 14-2-2007
Berichten: 2166
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr 10 Aug 2007, 20:35    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Aardig ontwerp.
De stroom door de weerstand is wel afhankelijk van welke zener je erin steekt.
De stroom zonder zener is ca. 12 mA.
Als je (per ongeluk) de polen kortsluit is de stroom ca. 42 mA.
Op dat moment word er wel even 1.7 Watt gedissipeerd.

Is het niet verstandiger een stroombron te gebruiken.
Je weet dan hoeveel stroom er loopt en je kunt de dissipatie begrenzen.

Groeten,
Bertus
_________________
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
stynus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 16-5-2003
Berichten: 5787
Woonplaats: Overpelt (België)

BerichtGeplaatst: Vr 10 Aug 2007, 21:45    Onderwerp: Reageer met quote

Er zit een 2 watt weerstand in.

Een stroombron vond ik wat veel moeite :p.
_________________
Met vriendelijke groet,
Stynus
http://www.elektronicastynus.be

--> Elektronica bouwpakketten en componenten te koop. <--
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
bertus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 14-2-2007
Berichten: 2166
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr 10 Aug 2007, 21:55    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Uit je schema kon ik niet opmaken dat het een 2 Watt weerstand was.

Succes,
Bertus
_________________
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Ervaringen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO