Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
een brug leggen ( electriciteit )

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen
Auteur Bericht
Khennoz



Geregistreerd op: 29-8-2007
Berichten: 62

BerichtGeplaatst: Zo 19 Okt 2008, 23:35    Onderwerp: een brug leggen ( electriciteit ) Reageer met quote

wat bedoelen ze hier in feite mee?
Ik lees dat soms op websites...
willen ze dan zeggen dat ze bv een schakelaar overbruggen?

Hoe gaat dit dan juist in zijn werk en waarom wordt dit dan bv gedaan?

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
bertus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 14-2-2007
Berichten: 2166
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Ma 20 Okt 2008, 16:42    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Dat hoeft niet.
Je kunt ook een geisoleerde draad over een aantal printsporen heen trekken om delen van de schakeling met elkaar te verbinden.

Groeten,
Bertus
_________________
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Khennoz



Geregistreerd op: 29-8-2007
Berichten: 62

BerichtGeplaatst: Do 25 Dec 2008, 20:46    Onderwerp: Reageer met quote

op mijn motor heb ik een schakelaartje zitten aan mijn pikkel ( waar mijn motor op rust )
als ik de pikkel uitklap valt de motor automatisch uit.

Kan ik echter die schakelaar niet overbruggen? Iemand heeft me dat eens verteld.
maar ik snap echter het concept niet van dat overbruggen.
Iemand die me dat wat beter kan uitleggen adv een vb?

mvg
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
helmich



Geregistreerd op: 2-1-2006
Berichten: 203
Woonplaats: kampen

BerichtGeplaatst: Do 25 Dec 2008, 21:19    Onderwerp: Reageer met quote

als je je pikkel (=standaard??) uitklapt zal deze waarschijnlijk een schakelaar bedienen. Aan die schakelaar zitten 2 draden. (of een kabel met 2 draden erin Wink )

Optie 1: neem beide draden los van je schakelaar en verbind het metaal van beide met elkaar zodat ze elektrisch contact maken. De verbinding even intapen zodat deze niet meer nat worden of tegen je ijzeren frame komen.
(dit heet 'overbruggen')

Optie 2: neem een draad los van de schakelaar en je bent klaar. voorkom ook nu kortsluiting met het frame

Het veiligste is om met optie 2 te beginnen. Start je motor dan niet meer dan kun je optie 1 uitvoeren.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Khennoz



Geregistreerd op: 29-8-2007
Berichten: 62

BerichtGeplaatst: Vr 2 Jan 2009, 18:39    Onderwerp: Reageer met quote

dat zal dus een onderbreekschakelaar zijn.
Pikkel ingetrokken.. schakelaar onderbreekt circuit en motor valt uit.
Dus door die twee met elkaar te verbinden ( circuit compleet ) blijft de motor dus draaien.

Maar als je nu een kabel losmaakt en aftapete.
Hoe zit het dan?
Snap het gedachtengoed niet achter die tweede optie
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
helmich



Geregistreerd op: 2-1-2006
Berichten: 203
Woonplaats: kampen

BerichtGeplaatst: Za 3 Jan 2009, 13:30    Onderwerp: Reageer met quote

Khennoz schreef:

dat zal dus een onderbreekschakelaar zijn.
Pikkel ingetrokken.. schakelaar onderbreekt circuit en motor valt uit.

Of deze benaming nu klopt hangt af van: of de schakelaar bedient wordt als de pikkel is ingetrokken of is uitgeklapt.

Overgens kan het ook prima een maakcontact zijn. Bij simpele motor-ontstekingen moet er een kabel tegen de massa gehouden worden om de motor te laten stoppen. In dat geval is het dus een maakcontact naar massa. Dat zul je dus even uit moeten zoeken. Dit kan met bijvoorbeeld een multimeter.

Khennoz schreef:
Maar als je nu een kabel losmaakt en aftapete.
Hoe zit het dan?
Snap het gedachtengoed niet achter die tweede optie


Dat is de optie als de schaklaar op je 'pikkel' b.v. geen "onderbreek" maar een "maakcontact" is. Dus niet beide opties werken. Maar een van de twee. Welke hangt af van het soort schakelaar (maak of verbreek) er aan je 'pikkel' zit.

succes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Elektronica algemeen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO