Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Contactor oefening met twee verschillende starts

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen
Auteur Bericht
Tomkrype



Geregistreerd op: 9-1-2009
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: Ma 2 Feb 2009, 20:10    Onderwerp: Contactor oefening met twee verschillende starts Reageer met quote

Hallo ,

Ik heb een kleine vraag in verband met een contactor oefening.

Ik heb al reeds een heel pak contactor oefeningen afgewerkt sinds m'n laatste probleem maar zit nu toch echt vast.

Wat ik nu moet maken is een contactor oefening met :

1contactor
1stop drukknop (soort noodstop)
start 1 drukknop die wanneer je er op duwt de contactor aantrekt en wanneer je stopt met duwen ook , pas wanneer je op de stop duwt zal de contactor ook stoppen
start 2 drukknop die de contactor alleen aantrekt ZO LANG je er op duwt , wanneer je loslaat stops de contactor met werken

Ik was al even op weg en dacht eerst dat ik hem vond :




Maar hier zie je dat het overname contact zal aanblijven wanneer ik de tweede drukknop induw en de contactor zal dus niet afgaan als ik de durkknop loslaat. Ik hoop dat iemand kan helpen.
Een tekening zou echt veel helpen als het mogelijk is Wink

-Tom
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nemeg



Geregistreerd op: 20-1-2005
Berichten: 554
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Ma 2 Feb 2009, 20:56    Onderwerp: Reageer met quote

Ik zie wel een oplossing met een wisseldrukknop.
Verbreek voor maak.
Als je diode`s mag gebruiken is er misschien ook nog wel een oplossing.
Ik hoop dat het schema voor zichzelf spreekt.





druk.JPG

druk.JPG - 17504 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tomkrype



Geregistreerd op: 9-1-2009
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: Ma 2 Feb 2009, 21:48    Onderwerp: Reageer met quote

Mag geen wissel zijn , moeten beiden startdrukknoppen zijn =/
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
GvH-E



Geregistreerd op: 25-3-2007
Berichten: 566
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Ma 2 Feb 2009, 23:41    Onderwerp: Reageer met quote

Neem dan een 2e relais K2 er bij.
Schakel met een extra contact van K1 relais K2 in en plaats daarover drukknop "start 2" .

K1 blijft in wanneer deze reeds in was en "start2" wordt geschakeld maar dat is een gegeven. K2 schakelt uiteindelijk zoals gewenst.
GvH-E
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tomkrype



Geregistreerd op: 9-1-2009
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: Ma 2 Feb 2009, 23:47    Onderwerp: Reageer met quote

Mag maar 1 contactor gebruiken voor de oefening.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
nemeg



Geregistreerd op: 20-1-2005
Berichten: 554
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Di 3 Feb 2009, 0:08    Onderwerp: Reageer met quote

Ben zeer benieuwd naar de oplossing.
Ik zie hem niet.
Als je het relais schakeld komt meteen het overneemcontact in werking.
Kijk de opgave nog eens goed na, misschien iets over het hoofd gezien.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Tomkrype



Geregistreerd op: 9-1-2009
Berichten: 16

BerichtGeplaatst: Di 3 Feb 2009, 0:10    Onderwerp: Reageer met quote

Ik dus ook :/

Drukknop 1 werkt perfect.

Je moet een manier vinden om het overnamecontact te doen stoppen werken wanneer je de tweede drukknop gebruikt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wotan



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Di 3 Feb 2009, 19:26    Onderwerp: Reageer met quote

zet het verbreek contact van uw 2de start same parallel over je eerste start met het overneemconact (zie schema in de link hieronder) Wink

als je dan op de 3de drukknop(S3) durkt zal het overneemcontact (k1) wel sluiten maar als je S3 lost zal de contactor uitvallen , nevenelement van S3 zal terug naar NG toestand gaan en het overneemcontact valt ook af , zodus heb je een oefening start stop voorang stop , met puls , zoals in je opdracht staat

http://xs.to/xs.php?h=xs136&d=09062&f=schema799.jpg heb da schema snel ff me paint getekent :p heb geen deftig programme hier thuis voor zo'n dinge Razz

zit in het 5de jaar elektro technieke , moet er zo 100de verschillende van die rot oefeninge maken en ze worde er niet makkelijker op , ben nu bezig met het schema voor rechts links , ster driehoek voor motoren , niet zo moeilijk als je het begrijpt maar dat komt er wel in als je daar wat mee bezig bent Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
GvH-E



Geregistreerd op: 25-3-2007
Berichten: 566
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Wo 4 Feb 2009, 13:20    Onderwerp: Reageer met quote

Gezien de beperking van max. 1 relais en alleen met maakcontact-drukknoppen is de gevraagde schakeling zonder extra elektronica niet uitvoerbaar.

Wanneer je toch een verbreekcontact (of wisselcontact) in een drukknop toepast zal het relais niet afvallen bij het (snel) loslaten van die drukknop!!

Kortom: de opgave is niet juist omdat er geen oplossing mogelijk is! GvH-E
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Audio system



Geregistreerd op: 23-9-2008
Berichten: 84
Woonplaats: Moeskroen (België)

BerichtGeplaatst: Do 5 Feb 2009, 22:06    Onderwerp: Reageer met quote

ik volg het antwoord van gvh-e.

Je moet zeker op zijn minst een tweede contactor hebben of een dubbelwerkende startdrukknop.

grtz
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
peterss



Geregistreerd op: 4-10-2008
Berichten: 56
Woonplaats: Rhenen

BerichtGeplaatst: Za 7 Feb 2009, 20:29    Onderwerp: Reageer met quote

mag je een transistor gebruiken?
_________________
this gewoon mijn hobby meer niet
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wotan



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Zo 8 Feb 2009, 0:35    Onderwerp: Reageer met quote

er staat toch niet dat de drukknop enkel NO is ? je kan ook 1drukknop nemen NO en NG dan is het wel mogelijk zoals op mij schema

ik heb deze oefening "start stop voorang stop met stoot" gemaakt in de les praktijk en het werkt zoals in jou opgave staat

als er letterlijk staat dat de 2de start drukknop enkel NO is dan is het idd niet mogelijk
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
GvH-E



Geregistreerd op: 25-3-2007
Berichten: 566
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Zo 8 Feb 2009, 0:54    Onderwerp: Reageer met quote

Nogmaals: wanneer je met een extra verbreekcontact van de drukknop de houdketen onderbreekt en daarna de drukknop snel loslaat (of een moment drukknop toepast) is het relais nog niet afgevallen en blijft de houdketen gesloten! Het relais blijft dan in.

Als de school dat als juist aanmerkt? GvH-E
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wotan



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Do 12 Feb 2009, 22:20    Onderwerp: Reageer met quote

het is in praktijk uitgevoerd Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
GvH-E



Geregistreerd op: 25-3-2007
Berichten: 566
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Vr 13 Feb 2009, 0:51    Onderwerp: Reageer met quote

En werkt het ook goed? Ook bij snel loslaten van S3 op jouw schema? GvH-E
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
wotan



Geregistreerd op: 3-2-2009
Berichten: 5

BerichtGeplaatst: Di 17 Feb 2009, 20:22    Onderwerp: Reageer met quote

bij een normale bediening werkt et , je moet al heel perfect gaan drukken voor te krejeren dat je contact aangetrokken blijft , maar dat kan idd gebeuren maar de kans is zeer klein
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
GvH-E



Geregistreerd op: 25-3-2007
Berichten: 566
Woonplaats: Amersfoort

BerichtGeplaatst: Di 17 Feb 2009, 23:10    Onderwerp: Reageer met quote

Onjuist, succes op je school en vraag een kundige leraar.
GvH-E
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> School en huiswerk vragen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO