Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Wie help mij aan de volgende schakeling
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Gezocht
Auteur Bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Ma 12 Mei 2003, 18:43    Onderwerp: Wie help mij aan de volgende schakeling Reageer met quote

Hoi,
Ik ben een amateur in electronica en heb een vraagje. Ik zou een schakeling willen maken die als volgt werkt. Het zou moeten dienen om een deurtje automatisch laten open en dicht te gaan. Als je op de schakelaar drukt (geen aan/uit maar een schakelaar die een puls geeft) moet het deurtje open gaan (het motortje is geen probleem*), als het open is moet het vanzelf stoppen (door middel van een schakelaar?) en als ik dan terug op die schakelaar druk moet het terug dicht gaan tot het dicht is en dan weer stoppen.
Nog even kort: druk op schakelaar deur open, druk op zelfde schakelaar deur dicht (één schakelaar).

Het is een soort garagepoortopener

*Ik ga een automatische raamopener van een auto gebruiken

Alvast bedankt en vriendelijke groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Ma 12 Mei 2003, 23:50    Onderwerp: Reageer met quote

Technische uitvoeringsgegevens, noodzakelijk om een gedetailleerd schema te kunnen maken, ontbraken in uw probleemstelling. Daarom kan enkel een principiële oplossing aangereikt worden.

Een drukknop stuurt een teller die tot 2 telt.
Bij "een" wordt de motor gestuurd zodanig dat de deur opent. In deze stuurlijn is de schakelaar " deur volledig geopend" opgenomen zodanig dat de motor tijdig stopt.
Bij "twee" wordt de motor gestuurd zodanig dat de deur sluit. In deze stuurlijn is de schakelaak " deur volledig gesloten" opgenomen zodanig dat de motor tijdig stopt.

Het spreekt voor zichzelf dat de schakelaars, mits aanpassing van het schema, door electronische detectoren ( optische, magnetische,...) kunnen vervangen worden.

De sturing van de motor is afhankelijk van het opgenomen vermogen.
Indien schakeling en motor op dezelfde spanning werken kunnen vermogensversterkers + electronische switch voor het omkeren van de motorspanning gebruikt worden. Anders is het gebruik van relais aangewezen.

Ook voor de drukknop en de teller zijn er vele andere uitvoeringen mogelijk.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Di 13 Mei 2003, 15:11    Onderwerp: heb je geen simpel schematje? Reageer met quote

Hoi
bedankt voor je reactie maar ik begrijp er niks van
kun je mij een eenvoudig schakelingetje tekenen?

Wat heb je nodig van technische uitvoergegevens ?
ik ben een leek in die dingen

ik ga een van mijn TV kast automatisch laten open gaan met een vensteropener van een auto 12v

alvast bedankt Rolling Eyes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Di 13 Mei 2003, 22:07    Onderwerp: Reageer met quote

Het schema op papier zetten is geen enkel probleem. Maar vooreerst moeten er enkele vragen beantwoord worden.

1. Ik neem aan dat het een 12V-motortje is, maar welk een stroom ( in ampère ) heeft het nodig om behoorlijk te werken? ( dit is belangrijk voor de schakeling maar ook voor de voeding )
Bovendien moet nagezien worden of in het motortje zelf geen "stops" ( stroomonderbrekers voor venster volledig omhoog en venster volledig omlaag ) aangebracht werden.

2. De schakeling moet telkens een signaal ontvangen wanneer de deur volledig geopend / gesloten is.
Om het schema heel eenvoudig te houden zijn dit twee schakelaars die normaal gesloten zijn toe zijn maar die geopend worden als de deur volledig open of volledig gesloten is ( de motorstroom wordt dan door de schakelaars gewoon onderbroken ).
Zoals reeds vroeger gezegd zijn er vele andere mogelijkheden maar het is aan u om deze te kiezen in funktie van:
- de plaatsingsmogelijkheden ( op de deur zelf of op het overbrengingssysteem )
- de bedrijfszekerheid

Eens deze gegevens gekend zal mijn voornaamste doelstelling zijn het schema zo eenvoudig mogelijk te houden.
Volgens mijn mening is in dit geval de mechanische uitvoering belangrijker dan de electronische. Dus gaarne een uitleg hoe u dit wil verwezenlijken.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2003, 7:04    Onderwerp: Kan dat niet met relais ? Reageer met quote

Hoi ,

bedankt voor je snelle reactie.

Ik dacht aan het volgende, zou het niet mogelijk zijn om de stroom voor het motortje aan te sturen met een relais dan kan ik dit schema ook in de toekomst nog eens gebruiken voor andere dingen .(een soort standaard)

Ik ben van plan om nog sulke dingen te maken zo kan ik ook een motor op 220v of 12v of 24v sturen .

op de huidige motor staat geen start en stop signaal ! (geen stops )

vriendelijke groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2003, 8:23    Onderwerp: afstandbediening Reageer met quote

hoi,

hier nog een vraagje ;


zou ik daar een afstandsbediening kunnen op aansluiten .

zo een standaardkitje van velleman ?
http://www.velleman.be/common/product.Aspx?id=9356

groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2003, 13:52    Onderwerp: Reageer met quote

Relais:
Indien u opteert voor een relais: voor mij geen probleem.
Het zal gebruikt worden om de stroom om te polen.
Het universeel gebruik van zo een schakeling ligt niet voor de hand: het veranderen van draairichting is voor gelijk - en wissselstroommotoren totaal verschillend.

Ja, u kan een afstandsbediening gebruiken.

Ik kom echter terug op mijn vorig standpunt: u moet mij de in- en outputgegevens doorgeven vooralleer ik de schakeling op papier kan zetten.

- Keuze: drukknop of afstandsbediening. Bij afstandsbediening had ik graag de schakelmogelijkmogelijkheden van het outputrelais ( staan heel waarschijnlijk in de handleiding )

- Ik ga er nu van uit dat u een relais wenst als uitgang van de schakeling

- Maak een keuze voor de "STOPS"


De vragen worden gesteld om u op uw wensen te bedienen ( wij zijn hobbyisten ). Anders is het voor mij snel opgelost, zelfs geen electronische schakeling nodig (zie attachment ): zoek dus een afstandsbediening die een soortgelijk relais als output heeft of bedien het relais met een gewone schakelaar in plaats van een drukknop.

Als een vraag duidelijk gesteld wordt, ligt het antwoord voor de hand





Gelijkstroommotorsturing.gif

Gelijkstroommotorsturing.gif - 17933 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2003, 15:04    Onderwerp: Hoi bedankt hoor . Wat moet je nu juist weten. Reageer met quote

hoi bedankt voor je reactie.

Wat moet je nu juist weten. ( liefst in het nederlands ) Confused

Sorry hoor maar het is nog allemaal een beetje chinees voor mij Wink

Als je het even opsomt dan zoek ik het voor je uit .

Heel erg bedankt voor je hulp.

groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Wo 14 Mei 2003, 22:24    Onderwerp: Reageer met quote

Uit de gevoerde correspondentie blijkt dat u van electronica en / of automatisatie niet veel afweet. Ik stel dan ook voor dat u eerst mijn antwoorden grondig naleest en mij laat weten wat u hiervan niet verstaat. Daarna is het aangewezen om te samen stapsgewijs een oplossing te ontwikkelen.

Graag uw mening.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Do 15 Mei 2003, 16:45    Onderwerp: hoi hier de juiste gegevens. Reageer met quote

hoi ,

Ik hab wat gezocht en zie hier.

de stops moeten met een gewone schakelaar op de deur.
de motor is 12 v en 15 ampere.
het is gelijkstroom
ik zou eventueel met schakelaar en ir afstandsbediening willen werken

hier zijn de gegevens van afstandsbediening :

15 open collector outputs: 50V / 100mA
LED indication for every output
change-over or pulse contact: selectable per output
power supply: 8 - 14VDC or 2 x 12VAC / 150mA
PCB dimensions: 70 x 145mm (2.8" x 5.7")


Zou het ook mogelijk zijn voor het puls kantakt: noodstop !!

één maal drukken deur gaat open als men onmiddelijk terug drukt stopt de deur ? (als er iets tussen komt noodstop Shocked ) drukt men nogmaals gaat die weer dicht

als er niks tussen komt is het gewoon één maal : open
als ze open is één maal dicht ?

Ook zou ik willen vragen of het mogelijk is om er een vertraging in te brengen. wanneer ik bv. op de knop druk dat hij bijvoorbeeld 1 sec. wacht en dan langzzaam vertrekt en bij het sluiten hetzelfde

Ik hoop dat je hier iets meer aan hebt .

Ik zou het erg fijn vinden als je mij kon helpen !!

Als er nog vragen zijn zal ik proberen onmiddelijk de goede antwoorden te geven
.
Vriendelijke Groeten
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Vr 16 Mei 2003, 19:32    Onderwerp: Reageer met quote

Graag bevestiging of bijkomende informatie over:

- De inbouw van een vertraging is geen probleem maar wat is het nut hiervan?

- Ik neem aan dat de schakelaars gesloten worden als de deur zich in de eindposities bevindt ( volledig open of volledig toe ). Akkoord?

- De voorgestelde noodstop is uitvoerbaar maar veel te ingewikkeld. Ik zal bij de uitwerking van het blokschema een ander voorstel doen. Heeft deze noodstop een bepaald doel? De stekker uit het stopcontact trekken is misschien de ultieme en aangewezen noodstop.

- ZEKER NA TE ZIEN: als de motor 15 ampère trekt dan is er niet enkel een redelijk probleem voor een soft-start maar ook voor het maken van een gepaste voeding ( 15 ampère is niet niks, dat is geen zwakstroom meer maar sterkstroom ).
Dus dit zeker nazien en mij iets laten weten.

Ik zal binnenkort een blokschema voorstellen. Daarna volgt de uitwerking
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Za 17 Mei 2003, 11:54    Onderwerp: Reageer met quote

Ziehier een eerste draft blokschema van de deursturing.

- Zolang de drukknop ingedrukt blijft draait de motor niet (noodstop)

- De vertraging is instelbaar

- Gezien de spanningsverliezen wordt een 15V voeding vooropgesteld.

Graag uw opmerkingen en commentaar.





Deursturing.gif

Deursturing.gif - 17902 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Za 17 Mei 2003, 13:04    Onderwerp: Dat begint er al op te trekken !! Reageer met quote

Hoi ,

Dat ziet er goed uit !! Razz

De vertraging dient om het geheel mooier te maken .Niet dat je op die knop drukt en dat het onmidellijk in gang schiet en op volle kracht !!

Daarom ook die soft start

Schakelaar gesloten OK!

15 ampere ga ik na kijken ik kan allerlei motoren krijgen dus ik ga zoeken voor de gepaste .
Wat zou jij aanraden om het systeem goed te laten werken ?? (hoeveel ampere verbruik )

Vriendelijke Groeten Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Bert
Site Admin
Site Admin


Geregistreerd op: 24-7-2002
Berichten: 373
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Za 17 Mei 2003, 14:18    Onderwerp: Re: Dat begint er al op te trekken !! Reageer met quote

petrus schreef:
Hoi ,

Dat ziet er goed uit !! Razz

De vertraging dient om het geheel mooier te maken .Niet dat je op die knop drukt en dat het onmidellijk in gang schiet en op volle kracht !!

Daarom ook die soft start

Schakelaar gesloten OK!

15 ampere ga ik na kijken ik kan allerlei motoren krijgen dus ik ga zoeken voor de gepaste .
Wat zou jij aanraden om het systeem goed te laten werken ?? (hoeveel ampere verbruik )

Vriendelijke Groeten Wink


Admin: Er zit een edit knopje. Wink Als je daar op klikt kan je je bericht aanpassen. Dus dan hoef je niet 2 keer hetzelfde antwoord zonder typfout te plaatsen (die ene heb ik verwijderd) Idea Idea
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Za 17 Mei 2003, 17:36    Onderwerp: Reageer met quote

Het zoeken van een gepast motortje, in verband met de mechanische uitvoering, is jouw taak. Voor mij is deze met het kleinste vermogen het gemakkelijkste om te sturen. Deze draaien gewoonlijk op een hoog toerental zodat er een reductie nodig is om het deurtje langzaam te openen.
Een gulden middenweg is dus aangewezen. Voor mij is 3 ampère best handelbaar ( kan gestuurd worden door een L165 - opamp ).
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Di 20 Mei 2003, 11:22    Onderwerp: motor gevonden !!!! Reageer met quote

hoi
Ik heb een motor gevonden van 3 ampere .

Als je nog iets moet weten geef dan een seintje !!

Alvast bedankt
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Wo 21 Mei 2003, 14:01    Onderwerp: Reageer met quote

Nu de grote krijtlijnen vast liggen kan de verdere ontwikkeling beginnen.
Voor de soft-start-uitvoering zijn er nog wat twijfels.
De normaalste manier van gelijkstroommotorsnelheidsregeling is de PWM ( pulse width modulation - pulsbreedtemodulatie ). De ( redelijk uitgebreidde ) toepassing hiervan zal volgens mijn bescheiden mening niet in evenredigheid zijn met het bereikte resultaat.
Het langzaam laten oplopen van de motorspanning is ook een manier van soft-start. Van u wil ik dan ook vernemen of dat dit systeem bruikbaar is.
Meer specifiek wil ik weten wat de voedingsspanning is waarbij de BELASTE motor (12V / 3A ) langzaam begint aan te lopen.
Verder is het voor mij nuttig te weten in hoeveel seconden uw deurtje zal openen of sluiten. Kan dit ook op een verminderde spanning van de motor of is de mechanische transmissie afgesteld op de gewenste deursnelheid?
In ieder geval is het met een langzaam oplopende motorspanning mogelijk de afzonderlijk voorziene vertraging ( zie blokschema - en door u niet verder gespecifiëerd) te incorporeren in de soft-start-schakeling.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Wo 21 Mei 2003, 15:49    Onderwerp: hoi hier de antwoorden Reageer met quote

Het motortje begind al te draaien bij 6v.

het openen van het deurtje zal ongeveer 10 a 13 seconden duren .

de juiste snelheid moet ik nog bepalen bij het kiezen van de tandwielen voor de overbrenging Wink

volgens mij is dat ook de beste oplossing de motorspanning langzaam te laten oplopen .
Is het niet mogelijk dat ik dat zelf kan regelen hoe snel de spanning oploopt ??

groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Do 22 Mei 2003, 16:24    Onderwerp: Reageer met quote

De snelheid waarmee de motorspanning oploopt zult u zelf kunnen regelen, maar dan samen met de vroeger genoemde vertraging.

Schematisch voorgesteld:

0V--------------------------------6V-------------------------------12V
-------gewenste vertraging-----------versnelling motor
-------geen zichtbaar gevolg

Als ge de ene wijzigt, wijzigt de andere automatisch mee ( geleidelijke stijging van 0 tot 12V wordt verwezenlijkt door een RC-schakeling). Het is mogelijk deze apart te sturen maar dat compliceert enkel het schema (ik zie niet in voor wat het nodig is, het streefdoel is immers 2 tot 5 seconden per onderdeel)

Zal binnenkort een uitgewerkt schema op het forum zetten.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Ma 26 Mei 2003, 16:53    Onderwerp: Reageer met quote

Hieronder het schema.
Ik hoop dat het werkt.

Lees ook eerst mijn antwoord op:
http://www.schakelingenonline.nl/~forum2/viewtopic.php?t=177

Veel geluk





Deursturing-detail.gif

Deursturing-detail.gif - 18590 keer

Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Di 27 Mei 2003, 8:23    Onderwerp: Heeeeel erg bedankt voor je hulp Reageer met quote

hoi

alvast bedankt voor je hulp Ik ga er meteen aan beginnen. Laughing

Kun je mij nog even helpen met het volgende ?

Kun je mij de juiste aansluit punten bezorgen voor de volgende componenten 4013 , 4073 , LM358 , L165

Ik zie daar wel verbindingen mee maar weet niet precies waar ik die moet aansluiten ? Question
Sorry hoor maar ik ben nog maar een beginneling !
Voor de rest lijkt het mij haalbaar voor mij .
Allen die enkele IC denk ik daar wil ik zeker van zijn dat ik die juist verbind !

Vriendelijke Groetjes,
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Di 27 Mei 2003, 8:38    Onderwerp: Nog een vraagje Reageer met quote

DE 4013 daar heb ik er één van nodig
de 4073 heb ik er daar ook maar één van nodig of twee ?
ook de lm 358 en de l165 zie ik twee maal in het schema

moet ik er daar twéé of ééntje van kopen ?

groetjes
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Di 27 Mei 2003, 18:25    Onderwerp: Reageer met quote

4013B
1 kopen en de helft gebruiken
http://www-us9.semiconductors.com/acrobat/datasheets/HEF4013B_CNV_3.pdf
---------------------------
L165
2 kopen en gebruiken
http://www.bgmicro.com/pdf/1317.pdf
----------------------------
4073
1 kopen. 2 van de 3 gebruiken
http://www.doctronics.co.uk/4073.htm
-----------------------------
LM358
1 kopen. 2 van de 2 gebruiken
http://www.national.com/ds/LM/LM158.pdf


Hiervoor bestaan er zoekmachines op internet
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
petrus



Geregistreerd op: 12-5-2003
Berichten: 28

BerichtGeplaatst: Wo 28 Mei 2003, 6:49    Onderwerp: juiste aansluitingen ? Reageer met quote

hoi
de data sheets had ik al gevonden hoor .

Maar kun je mij nog de juiste aansluitpunten voor de 4013 en de 4073 geven de rest heb ik gevonden hoor
de 4073 is mij onduidelijk en de 4013 ben ik aan het twijfelen Embarassed

Ik zie daar verschillende aansluitingen maar kan ze niet juist terug vinden in de data sheet

liefst de nummers van de aansluitpinnetjes !

Voor jou is dat waarschijnlijk kinderspel maar voor mij is het zoeken !!

Alvast bedankt
Groetjes Wink
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Muizeke
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 11-11-2002
Berichten: 223
Woonplaats: De Roest D'Alkemadelaan 4 bus 18 2600 Berchem ( Antwerpen )

BerichtGeplaatst: Wo 28 Mei 2003, 18:52    Onderwerp: Reageer met quote

4013

Q ----------------------------pin 1
Q met streepje boven --pin 2
S ( direct set ) ------------pin 6
D ( data ) ------------------pin 5
CP ( clock pulse ) ---------pin 3
R ( reset of direct clear ) pin 4
massa ----------------------pin 7
Pos voeding ---------------pin 14

Voor de 4073 kan ik enkel naar de datasheet verwijzen. Anders moet u mededelen wat er onduidelijk is.

And nummer 1:------- IN: pin 3,4,5 --------------UIT: pin 6
And nummer 2:--------IN: pin 1,2,8---------------UIT: pin 9
And nummer 3:--------IN: pin 11,12,13----------UIT: pin 10
Voeding zie 4013
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    Schakelingen Online Forum Index -> Gezocht Tijden zijn in GMT + 2 uur
Ga naar Pagina 1, 2  Volgende
Pagina 1 van 2                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO