Op Elektronicaforum.nl is de kans om een antwoord op je vraag te krijgen heel groot. In overzichtelijke subcategorieën kun je vragen en antwoorden over elektronica zoeken, plaatsen en beantwoorden.
Elektronica Forum is onderdeel van Schakelingen Online
 


 
Taak Digitale Elektronica

 
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    ElektronicaForum Forum Index -> School en huiswerk vragen
Auteur Bericht
frederikGeregistreerd op: 3-8-2017
Berichten: 1

BerichtGeplaatst: Do 3 Aug 2017, 11:22    Onderwerp: Taak Digitale Elektronica Reageer met quote

Beste,

Ik moet en taak maken voor elektronica maar weet niet echt waar ik moet beginnen. Ziet er heel moeilijk uit en ik blijk precies niets van terug te vinden in de cursus. Iemand die mij een stap vooruit kan helpen in de goeie richting? Alvast bedankt!

Opdracht:

Onderstaande oefeningen dienen te worden uitgewerkt in een verslag. In dit verslag wordt stap voor stap beschreven hoe men tot een oplossing is gekomen, en wordt het werkingsprincipe van de oplossing beschreven. In dit document worden ook eventuele Karnaughkaarten of Espresso bestanden opgenomen. Dit verslag is een Word-document en wordt als Word-document (geen zip) ingediend, samen met alle benodigde Multisim bestanden. Uiterste datum van indienen is 20 augustus.

Voor elke oefening moet ook een Multisim bestand aangemaakt worden, waarin de oefening kan gesimuleerd worden. Het gaat elke keer om een standaard Multisim bestand, dus geen PLD versie.

ontwerp een synchrone tienteller die modulair kan gebruikt worden. Dit betekent dat er op de teller een 4-bit uitgang is waarop de cijfers van 0 tot 9 in BCD-vorm verschijnen, en waarbij een signaal gegeven wordt wanneer er een overgang is van 9 naar 0, zodat eenzelfde module kan gebruikt worden voor de weergave van de tientallen, honderdtallen, duizendtallen enz.... Maak met deze module een 2-digit teller die kan tellen van 0..99. Op de ingang van de eerste teller worden pulsen aangeboden met een frequentie van 1Hz, zodat de schakeling kan dienen als secondenteller met een bereik van 0..99 seconden. De uitgangen heten W,X,Y en Z voor de BCD code en C voor de overdracht (bij overgang 9->0). Minimalisatie gebeurt met Espresso.
Ontwerp een finite state machine. De frequentie van het kloksignaal is 100Hz. De FSM stuurt twee motoren van een robot. De bedoeling is dat de robot een lijn volgt die op de grond getekend is. Daartoe heeft de robot een sensor die een 1 geeft wanneer de witte ondergrond gezien wordt, en een 0 wanneer de zwarte lijn gedetecteerd wordt. De motoren worden aangestuurd met een 1 (motor draait) en een 0 (motor staat stil). Je mag veronderstellen dat de lijnsensor bij de start boven de lijn staat. Minimalisatie gebeurt met Espresso. Vergeet niet het toestandendiagram in je verslag op te nemen.
Zoek op wat de pariteit is. Ontwerp een pariteitscontrole, waarbij via een schakelaar S kan gekozen worden voor even pariteit (0) of oneven pariteit (1). Ga uit van een 4-bit datawoord waaraan een 5e pariteitsbit toegevoegd is. Er zijn dus zes ingangen (4 databits, 1 pariteitsbit en de schakelaar) en één uitgang (error). De uitgang wordt 1 als de gevraagde pariteit in de aangeboden 5 bits niet klopt. Minimalisatie met Espresso.
Maak een codeerschakeling die een 4-bit ingangscode omzet naar een +3 code, dus 0 wordt 3, 1 wordt 4, 2 wordt 5, 3 wordt 6,... C wordt F, D wordt 0, E wordt 1, F wordt 2 enz... Minimalisatie gebeurt met Karnaugh.
Veel succes!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
smd_lover
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 24-3-2009
Berichten: 1802
Woonplaats: prov Groningen.

BerichtGeplaatst: Do 3 Aug 2017, 11:35    Onderwerp: Reageer met quote

Een opdracht sluit altijd aan op de geboden lesstof.

Wat verwacht je nou, dat wij je opdracht gaan maken voor je?
_________________
Hoe zorgvuldiger je als topicstarter je probleem omschrijft, hoe meer kans op adequate reacties en een oplossing.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
HedalenGeregistreerd op: 17-10-2015
Berichten: 119
Woonplaats:

BerichtGeplaatst: Vr 15 Sep 2017, 12:41    Onderwerp: Reageer met quote

waarom nu weer zo hatelijk??
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
bertus
Moderator
Moderator


Geregistreerd op: 14-2-2007
Berichten: 2452
Woonplaats: Amsterdam

BerichtGeplaatst: Vr 15 Sep 2017, 17:08    Onderwerp: Reageer met quote

Hallo,

Wat heb je to nu toe gemaakt?
Kun je dat posten?

Bertus
_________________
Je hoeft niet alles te weten,als je het maar weet te vinden.
Als je iets vraagt lijk je misschien dom.
Als je niets vraagt blijf je dom.

Ik beantwoord geen vragen in PM's.
Dit gaat voorbij aan de ideeen van het forum,
het delen van informatie.
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht
Plaats nieuw bericht   Plaats Reactie    ElektronicaForum Forum Index -> School en huiswerk vragen Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1                     

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Je mag geen attachments plaatsen in dit forum
Je mag bestanden downloaden in dit forum


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group and phpBB SEO